Najnovije

LEKCIJA TAJVANSKIM SEPARATISTIMA: Zašto Kina izvodi masivne manevre uprkos pretnjama sa Zapada

Kineska vojska izvodi manevre oko Tajvana da bi upozorila Ameriku i održala lekciju "tajvanskim separatistima", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, ističući da je to i odgovor na posetu ostrvu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Foto: Pravda

- Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste - istakao je Vang, poručivši da je Tajvan deo Kine.

No, Pelosijeva iz SAD insistira da je njena poseta Tajvanu bila apsolutno korisna:

- Ne možemo da dozvolimo kineskoj vladi da izoluje Tajvan - poručila je i ponovila da kineska vlada neće određivati ko može da ode na Tajvan.

A ministar spoljnih poslova vlade u Tajpeju, DŽozef Vu tvrdi da je Kina iskoristila posetu Pelosijeve da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni status kvo u zoni Tajvanskog moreuza. Saopštio je da je i Tajpej započeo vojne vežbe za proveru borbene gotovosti, kao odgovor na kineske manevre koje uključuju lansiranje projektila u blizini ostrva sa 23 miliona stanovnika.

Ocenio je da Peking ima za cilj da kontroliše Istočno i Južno kinesko more preko Tajvanskog moreuza, kao i da želi da promeni status kvo i pripoji Tajvan i da su kineske vojne vežbe deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo. Američki podsekretar za odbranu Kolin Kal saopštio je da Vašington ostaje pri procenama da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan naredne dve godine i da će američka vojska nastaviti da obavlja tranzit kroz Tajvanski moreuz u narednim nedeljama.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA