Najnovije

RUSIJA PREVEZLA ORUŽJE KROZ BOSFOR: Vašington primetio, Ankara ćuti

Krajem jula u Rusiju je iz Sirije stigao trgovački brod Sparta II, koji je verovatno prevozio vojnu opremu kroz turski moreuz Bosfor, pi[e Blumberg.

Bosfor (Foto: RIA Novosti)

Izvori agencije u američkoj vladi ukazali su da Vašington polazi od činjenice da Rusija koristi trgovačke brodove za transport vojnih zaliha preko Crnog mora. Evropski obaveštajci dolaze do sličnih zaključaka. „Sparta II“ je stigla u Novorosijsk iz sirijske luke Tartus. Na brodu je bilo najmanje 11 komada vojne opreme.

Predstavnik američkog Stejt departmenta uputio je upit o ovom pitanju turskoj vladi. Turski zvaničnik upoznat sa situacijom rekao je za agenciju da se trgovački brodovi pregledaju samo ako se sumnja da su učinili prekršaj. Predstavnik Bele kuće odbio je da komentariše da li su SAD razgovarale o situaciji sa turskim zvaničnicima.

SAD i Evropska unija smatraju da je Rusija više puta koristila trgovačke brodove za transport vojne opreme preko Crnog mora, zaobilazeći zabranu prolaska ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele, koju je Turska uvela nakon početka specijalne operacije u Ukrajina.

O Putinovim prijateljima u NATO paktu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA