Najnovije

SRPSKI NAROD SE UJEDINJUJE: Inicijativa za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva

Srpska udruženja u Crnoj Gori usvojila su inicijativu za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva kako bi ukazali na neophodnu sabornost kojom treba osmisliti angažovanje za opstanak i napredak Srba na etničkim prostorima Crne Gore koji im vekovima pripadaju.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Udruženja srpskih nacionalnih, naučnih, kulturnih i medijskih organizacija u Crnoj Gori pozvala su u inicijativi stranke koje snagu crpe iz potencijala srpskog naroda da bezuslovno prevaziđu suprotstavljenosti i odlučno rade na postizanju iskrenog i obavezujućeg zajedništva.

Tekst inicijative biće upućen političkim predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori na usaglašavanje da bi se postiglo neophodno jedinstvo u nastojanju obezbeđivanja ravnopravnosti sa drugim narodima i nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savet navodi da su Srbi u Crnoj Gori danas narod koji se bori za opstanak u biološkom, državotvornom, kulturološkom, privrednom, socijalnom i svakom drugom smislu.

- Kako je opstanak nemoguće obezbediti samo pojedinačnim angažovanjem, neophodna je sabornost kojom treba osmisliti angažovanje za opstanak i napredak srpskog naroda na etničkim prostorima Crne Gore koji vjekovima pripadaju Srbima - navodi se saopštenju.

Iz Saveta navode da je srpskom narodu u Crnoj Gori potrebno zajedništvo koje će sprečiti etničku, jezičku, versku i kulturološku diskriminaciju i u potpunosti zaustaviti asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Ideju sabornosti i zajedništva treba podupirati mirnim i nenasilnim načinima, a napominju i da ni po koju cijenu ne treba praviti ustupke o pitanjima nacionalnog identiteta, službene upotrebe srpskog jezika i ćirilice, statusa SPC, istorijske i kulturne tradicije i uključenosti predstavnika Srba u administrativni i državni sistem.

Potpisnici inicijative su Srpski nacionalni savet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret "NJegoš" i Srpski informativno kulturni klub "Sveti Sava". 

O pripremi Mila Đukanovića za odlazak iz zemlje pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA