Najnovije

GALIJAŠEVIĆ - USPON I PAD AL-KAIDE: Političke odluke i smrtna kazna bez suda

Još u prvoj godini rata protiv Sirijske vlade, Sirijske Arapske Armije i Sirijskog naroda, koji su pokrenule Sjedinjene Američke Države 1. marta 2011. na Zapadnoj vojnoj strani  našle su se udružene dvije tzv. džihadističke vojne formacije: DAEŠ-ISIL i DŽabhat Fateh Aš Šam poznata kao Al Nusra. Poslije ubistva Osame bin Ladena (2. maja 2011.), koji je bio protivnik američkih planova i političke odluke Muslimanske braće, da se nasilno, uz pomoć Nato alijanse i Zapada u cijelini, sruše Arapski režimi,  dvije „proameričke džihadističke skupine“, zaklinju se  na poslušnost i odanost Al-Kaidi i prihvataju vrhovnu komandu, vojno politički nesposobnog „islamističkog mućka“ dr Aymana al Zavahirija. 

Foto: Medija centar Beograd

Piše: DŽevad Galijašević

Prilikom organizovanog dolaska u Siriju i bosanskih brđana okićenih titulom mudžahedina, njihov komandant i „šejh-ul-islam“ Nusret Imamović, daje u ime svih Bošnjaka zakletvu o poslušnosti Zavahiriju i Al-Kaidi.  Međutim, američki saveznici, ISIL i Al Nusra, njihove  vođe: Ebu Bekr el Bagdadi i Muhamed DŽevlani, otvaraju sukob među sobom koji eskalira 2014. godine. Nusret Imamović, donosi odluku 13. avgusta 2014. godine da objavi Neovisno svjedočenje fitni u Siriji i potvrdi svoju lojalnost dr Aimanu el Zavahiriju. 

Ovo svjedočenje, od 4. maja 2015. nalazi se u cjelini, dostupno javnosti, na vehabijskom portalu „Put Vjernika“ a počinje riječima: „Skorašnji događaji u Šamu su zabrinuli i zbunili mnoge muslimane. Nakon što su nade u dolazak odavno priželjkivanog hilafeta doživile svoj vrhunac, desio se neočekivani zaplet situacije. Borci na Alahovom putu, prije nego li je stvarna vlast bila na pomolu, počeli su da se bore za vlast i prevlast. Nepojmljivo je da su svi bili iskreni u svojoj borbi za isti uzvišeni cilj, a da su se razišli do te mjere da su podigli oružje jedni na druge.“  

„Zakleo si se Zavahiriju i Al-Kaidi, kao i svi mi“, posvjedočiće, „šejh“ iz Gornje Maoče, Nusret Imamović. 

Priča o potpunoj lojalnosti Zavahiriju završena je ovih dana novom „uspješnom akcijom“, tačnije likvidacijom. Centralna Informativna Agencija–CIA, izvršila je tako, još jedno uspješno, politički motivisano, javno ubistvo i učinila ponosnim još jednog Američkog predsjednika. Tako se ubistvom Osame bin Ladena, ponosio, američki ubica i nobelovac, crni predsjednik, muslimanskog porijekla, Barak Obama (sin Husejna), dok je njegova šefica Stejt departmenta, psihotična Hilari Klinton, likovala nad lešom, brutalno ubijenog, Libijskog Predsjednika, Moamera el Gadafija. 

Dug je, i ne baš potpuno poznat, spisak likvidacija koje je, u ime SAD, obavila CIA. Patrik Bab, tvrdi da je CIA odgovorna i za smrt švedskog premijera Ulofa Palmea, koji je upucan usred dana a čije je ubistvo do danas predmet raznih teorija. Tvrdi se da postoji izveštaj saradnika Štaba za planiranje tajnih operacija "Gladio" da je ta likvidacija izvršena u saradnji CIA i britanske MI-6. Palme, js, pokušavao približiti SSSR-u kako bi isposlovao uklanjanje nuklearnog oružja iz Evrope.

Takođe, CIA se dovodi u vezu sa smrću predsednika njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, Uvea Baršela, i bivšeg direktora same Agencije, Vilijema Kolbija. CIA je, prema ovim izvorima, ubila i venecuelanskog predsednika Uga Čaveza. Posebno je zanimljiv način eliminacije, kako tvrde kritičari rada Agencije. Pisac iz Venecuele, Luis Brito Garsija, svojevremeno je naveo više od 900 pokušaja ubistva nekadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra. I Kastro je, na kraju, umro od retkog slučaja tumora na crevima.

CIA to ne radi samo oružijem i granatama, već se koristi ubacivanjem malignih tumora u tijelo žrtve., odnosno da izazove karcinom kod određene osobe, koja potom ubrzo umre. Kao primjer takve smrti, osim Čaveza, naveden je čuveni muzičar Bob Marli, kojem je agent CIA poklonio patiku u kojoj je bila sakrivena zabodena injekcija sa virusom koji izaziva karcinoma. Taj bivši agent je, kako tvrde istraživači, bez kajanja, opisao da je Marli vrisnuo kada mu se injekcija zabila u petu, dok je isprobavao patiku, ne sluteći šta će se kasnije desiti. Svi su znali da Marli neće ići kod lekara zbog svojih verskih ubeđenja. Marli je izazvao gnev CIA jer nije želeo da se politički angažuje na Jamajci, gde je mogao da pomogne u ostvarivanju određenih interesa. Kao pionir CIA u planiranju likvidacija putem ubacivanja tumora u organizam žrtve-mete pominje se američki ljekar Kornelijus Rovades iz Instituta za medicinska istraživanja "Rokfeler" iz NJujorka. Rovades je "karijeru" započeo u Portoriku, gdje je bio pionir u oblasti "novih načina ubijanja ljudi"i likvidacija ubacivanjem virusa.

CIA je organizovala i ubistvo Če Gevare u Boliviji, te Sadama Huseina i Jasera Arafata. Na spisku poznatih ličnosti, za čiju eliminaciju okrivljuju CIA, nalazi se i Patris Lumumba, nekadašnji predsednik Konga. Agencija je, koristeći "Crvene brigade", pripremila i otmicu i ubistvo italijanskog premijera Alda Mora. I Nikolae Čaušesku, svrgnuti lider Rumunije, prvo je medijski satanizovan, pripada krugu tih žrtava.

Američka Centralna informativna agencija, od 1945. god, uklonila je ili ubila, mnogo lidera širom svijeta, ali je od pokretanja istrage u Senatu 1970-ih bila primorana ograničiti takve operacije, piše Gardijan. Među najozloglašenijim operacijama američkih obavještajaca, koje su za cilj imale ubojstva svjetskih lidera, spadaju pokušaji ubistva kubanskog predsjednika Fidela Kastra snajperima, ali i zavjerama koje se mogu mjeriti sa maštovitim, špijunskim fantazijama, poput eksplodirajućih cigareta i otrovnog ronilačkog odijela. SAD su priznale  osam pokušaja atentata na Kastra, mada je on tvrdio da ih je bilo puno više i da se mjere stotinama. 

Prema podacima Ministarstva za državnu bezbjednost Sjeverne Koreje, CIA i dalje primjenjuje stare metode. U zvaničnom saopštenju tog ministarstva se optužuju CIA i južnokorejska tajna službu, da stoje iza nedavnog pokušaja ubistva lidera Sjeverne Koreje, Kim DŽong-Una. Ovaj pokušaj, obuhvata “primjenu biohemijskih tvari, uključujući i radioaktivne materijale i otrovnu nanotvar”, a prednost takvog napada je u tome “što ne zahtijeva približavanje meti napada, jer smrtne posljedice nastupaju nakon šest ili 12 mjeseci”. Za napad je, optužen Sjevernokorejac koji radi za strane obavještajne službe.

Imajući u vidu optužbe i dug popis umiješanosti CIA u pučeve i ubistva širom svijeta, SAD su morale ograničiti takva ubistva, nakon što je istraga američkog Senata ‘70-ih godina objelodanila razmjere takvih operacija. Nakon istrage, tadašnji predsjednik Gerald Ford, potpisao je 1976. godine, dekret u kome se, između ostalog, navodi: “Nijedan funkcioner američke vlade neće sudjelovati niti biti dio zavjere, u ostvarivanju političkog ubistva”.

Usprkos dekretu, SAD nikad nisu napustile takvu strategiju ali se mjenjala terminologija: pa više nije riječ o atentatima nego  o ciljanom ubijanju; ipriče  umjesto o vazdušnom napadu na predsjednika sada se radi o napadu dronom na “terorističkog lidera”, Aymana al Zavahirija. „Događaj“ poput američke doktrine političkih likvidaciju,  već su zaboravljena vijest; nije blo pitanja ni prigovora javnosti, iako se radilo ubistvu, americi lojalnog teroristočkog vođe. Inače ubistvo šefa Al-Kaide, dr Aymana al Zavahirija, izvršeno je 31. 07. 2022. u nedjelju ujutro, kad je izašao na balkon kuće, u predgrađu Šerpur, elitnom dijelu grada u kome su ambasade i rezidencije bogatih Afganistanaca i talibana. Napad je izvela CIA, dronom sa dvije rakete "Helfajr RX-9", koje nemaju bojevu glavu nego rotirajuća sječiva velike probojne snage. Ubistvo Zavahirija je izazvalo paniku i u Sarajevu. U političkom krilu Muslimanske braće, Stranci Demokratske Akcije, primjetili  su da Amerikanci ubijaju, i poslušne teroriste.

Dok u Sarajevskoj čaršiji i cjeloj SDA tuguju jer  nisu mogli javno ožaliti masovnog ubicu i teroristu kakav je bio Zavahiri, njihov vođa, Bakir Izetbegović (sin Alije), u to je ime, napao na Rusiju i na Srbiju. NJegove riječi i uvrede bez smisla, poruke bez značaja, upućene su članstvu i sljedbenicima SDA, koji moraju biti iskonski fanatici i ograničeni, da ovakav stil i govor prihvate kao političku akciju. Iako se u Sarajevu ovo smatra zlonamjernom interpretacijom prilika u vezi sa džihadom ipak se pitanje svijesti o kolektivnom interesu Bošnjaka – o savezništvu i neprijateljstvu, zaoštrava, ovih dana, pogotovo nakon brojnih vijesti o veličanstvenim ruskim pobjedama u Ukrajinskom ratu u kome su Bošnjaci izabrali pogrešnu stranu - stranu ukrajinskih nacista. 

Zato čaršija upadljivo šuti o izletima sina „prvog predsjednika Alije“, i odlasku više stotina bosanskih džihadista u neonacistički džihad i novi rat,  mnoga neodgovorena pitanja, bukvalno zvone i pršte, na javnoj sceni. Vehabijsko, vjersko i političko ludilo otkriva podložnost jednog slabo utemeljenog i kontradiktornog identiteta, raznim uticajima i procesima, pred kojima je nerazvijena istorijska svijest prosto ustuknula otvorivši prostor jačem identitetu da se ispoljava kroz Bošnjake. I da u tišini žali Zavahirija, zbog njegove hude sudbine.

Koji je i u smrti bio „zapadni vojnik“, neko vrijeme iznimno važan,naročito dok je pomagao amerikancima oko ubistva Osame bin Ladena, njegovih sinova: Saada, Kalida i Hamze, te saradnika: Zarkavija i Avlakija. A ubijen je kao, pogani i nemoćni  starac; beskorisni vođa, na čelu nekad snažne a danas beskorisne Al-Kaide. Amerikancima treba Al-Kaida sposobna da odgovori novim prilikama i da raširi teror širom Evrope. 

Zapadni izvori sugerišu da je budući vođa egipćanin koji je bio blizak Zavahiriju i njegovoj strategiji izazivanja sukoba u Islamskom svijetu, pripadnik Muslimanske braće - Saif al Adel. Zapadne, medijske sugestije  zanemaruju buduću poziciju sinova Osame bin Ladena koji, otvoreno, pretenduju na poziciju vođe Al-Kaide. Posebne interese za ovu vrstu političkog naslijeđa nad upravljanjem Al-Kaidom, ne kriju ni države u kojima žive sinovi Osame danas: U ime Omara bin Ladena-Velika Britanija; u ime Abdulaha bin Ladena-Saudijsks Arabija i u ime Osmana bin Ladena-Katar.  

Izbor vođe odrediće razloge postojanja, pravu ulogu, dalji put i principe djelovanja najnovije Al-Kaide.  

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA