Najnovije

VELIKA PREVARA SA UKRAJINSKIM ŽITOM: Ne ide izgladnelima u Afriku

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je sumnju u zabrinutosti zapadnih zemalja o globalnoj bezbednosti hrane, istakavši da brodovi krcati žitom iz ukrajinskih crnomorskih luka uglavnom idu ka Zapadu, a ne ka izgladnelim afričkim ili azijskim zemljama.

Žito (Foto: Pixabay)

Govoreći na konferenciji za novinare, Ivan Nečajev, zamenik direktora Odelenja za informisanje i štampu Ministarstva, rekao je da "do sada nijedan brod sa žitom nije stigao do obala izgladnelih zemalja Afrike ili južne Azije", prenosi "Ingliš njuz".

- Oni idu uglavnom u zapadne luke, a asortiman izvozne robe uglavnom nije pšenica, već kukuruzno zrno i suncokretovo ulje, što dovodi u sumnju iskrenost zvaničnika na Zapadu da svetska prehrambena bezbednost zavisi od ovog žita - rekao je Nečajev, misleći na nedavni dogovor Moskve i Kijeva koji je omogućio nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Pre sporazuma, Kijev i zemlje EU optuživali su Rusiju da namerno sprečava isporuke hrane i na taj način ugrožava globalnu bezbednost. Moskva je više puta demantovala te tvrdnje, navodeći da je Ukrajina onemogućila isporuke postavljajući pomorske mine u plovnim putevima oko luka.

Nečajev se takođe dotakao situacije sa teretnim brodom "Razoni" pod zastavom Sijera Leonea, koji je 1. avgusta isplovio iz Odese noseći 26.000 metričkih tona hrane za kokoške namenjene Libanu. Brod je vraćen iz Bejruta u ponedeljak, nakon što je libanski kupac odbio da primi pošiljku, jer je kasnila nekoliko meseci.

- Kako se ispostavilo, na brodu nije bila pšenica koja je Libancima bila potrebna, već kukuruz, stočni kukuruz - izjavio je Nečajev.

Napomene Nečajeva o destinacijama ukrajinskog žita su takođe osvanule u članku "NJujork tajmsa". Američki list je naveo da od kada je sporazum iz Istanbula stupio na snagu 1. avgusta, nijedan od deset brodova koji su napustili ukrajinske luke nije krenuo za Jemen, Somaliju ili druge zemlje koje se suočavaju sa "stravičnim nivoom gladi".

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedeljak svom kolegi Mokgvetsiju Masisiju iz Bocvane da je Ukrajina posvećena tome da ostane "pouzdan izvoznik hrane“.

Ističući da je Rusija "posvećena svojim obavezama i da se raduje efikasnom ispunjavanju Istanbulskog sporazuma", Nečajev je napomenuo da dogovor uključuje sporazume, ne samo o izvozu žita iz ukrajinskih luka, već i o normalizaciji ruskog izvoza hrane na svetsko tržište.

Poruku ukrajinskog komandanta iz Azovstalja narodu Donbasa pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA