Najnovije

”IMAMO DOKAZE”: Ukrajinska vojska granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje zapadnim navođenim raketama!

Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Foto: Jutjub

Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele. „Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, vlasti će biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi. Dodao je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

„Nema sumnje da će biti problema sa snabdevanjem teritorije koju kontroliše Kijev, već sad je proizvodnja struje svedena na minimum, taman toliko da se sa elektranom ništa ne dogodi. Uskoro Kijev neće dobijati ništa, a mi ćemo biti prinuđeni da konzerviramo nuklearku, dok ćemo svu tu proizvodnju koja postoji preusmeriti na oslobođenu teritoriju“, rekao je on.

Rogov je komentarisao i rad generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na temu bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane i naveo da je pokazao veoma neodgovorno ponašanje i pokušava da izvrši zadatke koje je postavio neprijatelj.

„On se ponaša kao apsolutno neodgovorna osoba, kao da nije generalni sekretar UN, već advokat đavola. Pokušava da ispuni zadatke koje su postavili naši protivnici, nuklearni teroristi u pravom smislu. Ne radi se o režimu Zelenskog, već o njegovim staratelji i kontrolorima“, rekao je Rogov televiziji „Rosija 24“.

Prema njegovim rečima, Gutereš se cinično ponaša iako odlično zna da će u slučaju povlačenja ruskih vojnika iz nuklearke ona postati nezaštićena i da će se dogoditi stvari koje se ne mogu ispraviti.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

Usled ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku došlo je do curenja više od šest tona amonijaka, a jedna osoba je poginula, izjavio je juče načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA