Najnovije

Da li je Tramp izneo nuklearne tajne iz Bele kuće?

„Vašington post” otkriva da je FBI u domu bivšeg predsednika na Floridi tražio dokumenta o atomskom naoružanju.

Donald Tramp (Foto: flickr)

Federalni istražni biro (FBI) tokom pretresa Trampovog doma na Floridi tražio je tajna dokumenta o nuklearnom oružju za koje vlada pretpostavlja da ih je bivši predsednik poneo kad je napuštao Belu kuću, javljaju američki mediji.

Savezni agenti su u ponedeljak uz sudski nalog pretresli imanje Mar-o-Lago u vlasništvu Donalda Trampa ne komentarišući zbog čega su došli. Ipak, „Vašington post” saznaje da je FBI očekivao da među materijalima pronađe i dokumentaciju o nuklearnom naoružanju. Prestonički dnevnik se poziva na izvore u administraciji, ali neimenovani zvaničnici ne objašnjavaju da li je reč o podacima o domaćem ili stranom programu niti otkrivaju da li je FBI pronašao ono za čim je tragao.

Nešto ranije, prekjuče, ministar pravde Merik Garland potvrdio je da je lično potpisao zahtev kojim je vlada molila sud na Floridi da odobri pretres vile u Palm Biču. Garland je izjavio da je predložio sudu da objavi taj zahtev, posle čega bi javnost iz zvaničnih izvora saznala čemu se FBI nadao u Mar-o-Lagu. Tramp je saopštio da ne samo da nema ništa protiv već da ohrabruje sud da „odmah objavi” zahtev, ponavljajući da je upad u njegov dom bio politički motivisan.

Kako podseća „Gardijan”, Tramp je bio fasciniran nuklearnim naoružanjem i čak je pretio da će uz pomoć atomskog arsenala sravniti sa zemljom Severnu Koreju i Avganistan. Generalima je predlagao da zalihe najubojitijeg oružja podignu na nivo iz hladnog rata, što je zaprepastilo Trampovog prvog državnog sekretara Reksa Tilersona. Mediji su pisali da je Tilerson navodno zbog toga tadašnjeg predsednika nazvao „moronom”.

Bivši američki lider je o nuklearnom oružju pričao i Bobu Vudvordu, jednom od dvojice novinara koji su otkrili aferu „Votergejt”. Kako je Vudvord objavio u svojoj knjizi „Bes”, Tramp mu je kazao da Amerika ima nuklearno oružje za koje drugi, uključujući šefa Kremlja Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, nisu svesni da postoji.

„Imamo stvari o kojima Putin i Si nisu ni čuli. Ono što mi imamo je neverovatno”, kazao je Tramp.

Vudvord piše da je kasnije i iz drugih izvora saznao da postoji nova vrsta nuklearnog naoružanja, ali da su se zvaničnici iznenadili što je predsednik to otkrio novinaru. Mediji nagađaju da je Tramp sličnom neopreznošću možda iz Bele kuće odneo materijal koji bi mogao da kompromituje američki nuklearni program. Spekuliše se da je poneo svoju identifikacioni karticu sa kodovima za aktiviranje nuklearnog oružja, mada je ona prestala da funkcioniše čim je DŽo Bajden došao na vlast.

Američka javnost se cele nedelje najviše bavila dolaskom saveznih agenata u Mar-o-Lago iako vlasti nisu otkrile šta je FBI tamo tražio. Pretpostavlja se da su istražitelji pokušavali da vrate dokumentaciju koju je nekadašnji lider izneo iz Zapadnog krila, a koju je po zakonu morao da ostavi državnom arhivu. Trampov tim je u februaru već predao brojna takva dokumenta, objašnjavajući da bivši šef vlade nije želeo da ih prisvoji već da su ona greškom završila na Floridi tokom selidbe.

Mediji ocenjuju da je upad u vilu u Palm Biču bio rizičan potez Ministarstva pravde jer je deo javnosti ubeđen da je FBI ispolitizovan u rivalstvu između demokrata i Trampa. Osim što je prvi bivši predsednik čiju su kuću pretresali federalni agenti, Tramp je i mogući kandidat na izborima za Belu kuću 2024. i danima ponavlja da je žrtva „lova na veštice”.

O incidentu na Krimu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA