Najnovije

EMIL VLAJKI: Svjetski političari "obožavatelji" Srba

Da se ne zaboravi, „najljepši“ citati

Piše: Emil Vlajki

DŽozef Bajden

„Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapi i agresori“, na CNN-u, 1. 8. 1993. godine. „Krajnosti srpske bestijalnosti… silovanje Bosne i mahniti srpski fašizam iza njega… srpski barbarizam“, govor u američkom Senatu, 3. 8. 1993. godine.
„Mi se suočavamo ne samo sa barbarskim ratom, već sa prostačkim glasnim činom srpskog ekspanzionizma i agresije… Ovo je fašističko razbojništvo u maršu“, „Nešnel pablik radio Vašington“, 15. 5.1993.
„SAD moraju da predvode Zapad u odlučujućem odgovoru na srpsku agresiju, počinjući sa zračnim napadima po srpskoj artiljeriji“, nedeljnik „Tajms“, 3. 5. 1993. godine.

Toni Bler

U memoarima naslovljenim „Putovanje“, u poglavlju „Kosovo“ koje zauzima oko 30 strana, Bler piše o svojoj ulozi u NATO bombardiranju SRJ, zbog, kako je naveo, „etničkog čišćenja na Kosovu“, prenio je Bi-Bi-Si (BBC). Bler je, prema vlastitom uvjerenju, odigrao ključnu ulogu u toj vojnoj intervenciji i priznaje da je bio u manjini kada se zalagao za vojno rešenje kosovske krize.
Kako je prenio britanski radio, čini se da Bler ne žali ni zbog jedne odluke iz tog vremena; žao mu je, na primjer, zbog toga što su NATO-ovi avioni tokom bombardiranja pogodili jedan civilni konvoj – ne navodi i koji. On je napisao i da mu je žao što je u bombardiranju Beograda stradala i kineska ambasada. 

Bil Klinton

Kada se završilo NATO bombardiranje SRJ, pred kraj svog mandata Bil Klinton je izjavio da će mu Srbi platiti za nanijetu štetu njegovog ugleda u svjetskoj javnosti.
"NJihovo divljaštvo će još jednom pasti u naše ruke", izjavio je on.
Bivši predsednik Amerike Bil Klinton boravi u Prištini gde prisustvuje otkrivanju spomenika, koji su mu u znak zahvalnosti podigli kosovski Albanci.
Tri i po metra visok kip, težak jednu tonu postavljen je na bulevaru koji nosi ime bivšeg predsednika SAD, ispod ogromnog bilborda sa njegovim likom.
Klinton je kazao da je "ponosan Kosovom" i činjenicom da je tu imao mogućnost da "odigra jednu malu ulogu".
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići su zahvalili bivšem predsedniku SAD na angažiranju za "slobodu Kosova".
"Nalazite se u Prištini među ljudima koji vas poštuju i koji će vam zauvek biti zahvalni. Vi ste stvaralac mira i slobode", rekao je Sejdiju i podsetio na angažovanje Klintona tokom rata na Kosovu.
Premijer Hašim Tači je Klintona nazvao "herojem" i zahvalio mu "na svemu što je učinio za Kosovo".
"Uz vašu pomoć i žrtvovanjem naroda Kosova, mi sada živimo slobodni u našoj zemlji. Zajedno smo dobili rat i zajedno gradimo mir. Uvek ćemo pamtiti ono što ste učinili za narod Kosova. Vi ste heroj i država i narod Kosova ponose se vama", rekao je Tači.

Hilari Klinton

Tražila bombardiranje Srbije, lagala o snajperima u Bosni
Za njen boravak u Bosni 1996. vezan je i jedan gaf, kada je tvrdila da je bila izložena snajperskoj vatri, iako je tada rat u BiH bio uveliko okončan. Posebno je bila aktivna u zagovaranju vojne intervencije protiv SRJ 1999. godine, dok je godinama kasnije svoj odnos prema Kosovu opisala kao više lično nego spoljno političko pitanje.

Medlin Olbrajt

„Odvratni Srbi“, riječi su kojima je Medlin Olbrajt počastila aktiviste češkog udruženja “Praško proljeće”, kada su joj oni pod nos poturili fotografiju na kojoj se nalaze žrtve NATO bombardiranja 1999.
Slične stavove iznosila je i prije 25 godina kada je pružila podršku operaciji „Oluja“, žučno se zalagala za bombardiranje Srbije, pravdajući da je u pitanju “humanitarna misija”. U toku svog mandata tražila je i da se nikako ne odustane od Tribunala u Hagu, jer “žrtve zvjerstava zaslužuju pravdu”.
Mnogi u SAD bili su iznenađeni njenom žestinom, pa su taj rat nazvali “Medlinin rat”. Ključnu ulogu imala je u Mirovnim pregovorima u Rambujeu o Kosovu i Metohiji 1999. godine. Tada je praktično presjekla pregovore, obećavši Albancima referendum za tri godine, a Srbima čuveni Aneks B, za koji su i strani političari govorili da je predviđao okupatorski status za Jugoslaviju. Nedugo zatim uslijedilo je bombardiranje.

Gerhard Šreder

Gerhard Šreder je bio njemački kancelar u vrijeme kada je NATO bombardirao Srbiju, ali i kada je ubijen Zoran Đinđić. Na osnovu njegove izjave kako srpske snage na Kosovu masovno ubijaju Albance, opravdana je NATO agresija. Poslije petnaest godina, kad se Šreder pojavio u Srbiji kao gost Aleksandra Vučića, priznao je: "...Bombardirali smo jednu suverenu zemlju, bez odluke Savjeta bezbjednosti".

DŽon Mekejn

ON JE BIO "ALBANSKI LOBISTA", ZALAGAO SE ZA BOMBARDIRANJE SRBIJE I NEZAVISNOST KOSOVA, A DANAS U RUSIJI VIDU GLAVNU PRETNJU ZA MIR U SVETU KOJOJ SAD MORAJU OŠTRO DA SE SUPROTSTAVE, GDE GOD I KAKO GOD
Američki senator DŽon Mekejn pozdravlja predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jer se "odupire predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu". Veliki Putinov propagandni pritisak na Srbiju i SAD i Srbija moraju da se suprotstave, kaže Mekejn.

Posebno je pomagao albanske teroriste protiv srpskih vlasti.

Ostale tekstove Emila Vljakija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA