Najnovije

OBNOVA CRKVE U PRIZRENU Visoki Dečani pozvali građane da pomognu (VIDEO)

Manastir Dečani je podsetio da je Crkva Svetog Nikole u Prizrenu uništena od strane albanskih ekstremista 1999. godine i da još nije obnovljena, pa Eparhija raško-prizrenska i Odbor za obnovu prikupljaju priloge za obnovu crkve.

Srpska pravoslavna crkva. (Foto: Jutjub)

U poslednjih 20 godina ova svetinja korišćena je, kako navode, kao deponija smeća, pa čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća. 

"Ovo je jedna od mnogih naših crkava na Kosovu koja još uvek leži u ruševinama", poručili su iz manastira Visoki Dečani. 
Svi koji su zainteresovani da pomognu rekonstrukciju ove crkve, kako poručuju, mogu slobodno se jave ocu Jovanu Radiću, parohu u Prizrenu koji je predsednik Odbora za obnovu.

Crkva svetog Nikole je, kako navode, podignuta od strane plemića iz Prizrena Rajka Kirizlića, a car Dušan je 1348. godine zaveštao manastiru Svetih Arhangela.

"Odbor za rekonstrukciju je na Jutjubu objavio kratak video zapis o crkvi Svetog Nikole Rajkova sa uputstvom kako da date donacije da se ovoj crkvi vrati pređašnje dostojanstvo i sačuva srpsko pravoslavno crkveno nasleđe u Prizrenu, na Kosovu", poručili su iz Dečana. 

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA