Najnovije

Ruske snage oborile dva ukrajinska drona

Visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Andrejevka u Hersonskoj oblasti pogođeno je komandno mesto 46. aeromobilne brigade ukrajinskih snaga, kao i privremeni razmeštaj ove brigade u selu Lozovo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruska vojska. (Foto: Jutjub)

On je dodao da je u napadu ubijeno više od 20 i ranjeno do 30 pripadnika ukrajinskih formacija.

Koncentrisanim napadom na položaje 72. motorizovane pešadijske brigade u rejonu Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici ubijeno je više od 50 neonacista i uništeno šest jedinica vojne tehnike.

Nakon povlačenja neonacista sa položaja koje su držali kod Artjomovska, pripadnici savezničkih snaga otkrili su činjenice o direktnom kršenju Ženevske konvencije od strane režima u Kijevu i njegovih zapadnih sponzora.

Južno od Artjomovska su 14. avgusta na položajima koje su napustile jedinice 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, ruske snage otkrile više od 50 protivtenkovskih mina EMP F2 francuske proizvodnje. Ove mine se nakon postavljanja u borbeni položaj ne mogu ukloniti niti neutralisati. NJihova upotreba je u direktnoj suprotnosti sa Drugog protokola O zabrani ili ograničenju upotrebe mina, mina-zamki i drugih sredstava, koji je deo Ženevske konvencije o zabrani ili ograničenju upotrebe oružja neselektivnog dejstva, koja je usvojena u NJujorku 10. oktobra 1980. godine.

Konašenkov je dodao da se nastavljaju napadi operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.

U protekla 24 časa uništeno je sedam komandnih mesta u DNR, kao i ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna tehnika u 182 okruga.
Osim toga, uništeni su radarska stanica za otkrivanje i navođenje ciljeva PVO u Nikolajevskoj oblasti, skladište municije u Donjeckoj Narodnoj Republici i skladište goriva u Harkovskoj oblasti.

Tokom kontrabaterijske borbe, uništena su dva voda višecevnih raketnih sistema „Grad“ u Donjeckoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti.
Takođe su neutralisana tri artiljerijska voda topova „Hijacint B“ i pet vodova haubica D-30 na vatrenim položajima u DNR i Zaporoškoj oblasti.
Ruski PVO sistemi uništili su tokom proteklog dana dve ukrajinske bespilotne letelice u Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.
Takođe su u vazduhu oborene tri rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa u Donjeckoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.743 bespilotne letelice, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.328 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 799 borbenih vozila višecevnih bacača raketa, 3.307 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.902 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA