Najnovije

"TO ZNAČI RAT!" Brutalno upozorenje Pekinga!

Kineski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorio je da bi britansko i američko mešanje na Tajvanu moglo da dovede do rata, tvrdeći da su veze Pekinga sa Londonom sada na prekretnici oko ostrva.

Foto: Sajt kineske vojske

U autorskom tekstu za britanski "Gardijan" kineski ambasador u Velikoj Britaniji DŽeng Zeguang izrazio je stav svoje vlade o teritorijalnoj svađi, istovremeno izjavljujući da je Tajvan postao „probno pitanje“ za Kinu, SAD i Veliku Britaniju podjednako.

DŽeng je takođe pozvao Britaniju da izbegava da ide „stopama SAD“, navodeći nedavne posete visokih američkih poslanika Tajvanu, i napomenuo da je ostrvo „uvek bilo osetljiva stvar u centru odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine“.

Komentari ambasadora dolaze usred nove runde kineskih vojnih vežbi u vazduhu i vodama oko Tajvana, odražavajući još jednu vežbu neposredno nakon posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, piše RT.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus nedavno je osudila vežbe, rekavši da one „prete miru i stabilnosti u regionu“, ponavljajući sličnu osudu njenog američkog kolege.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA