Najnovije

DOK KFOR BUDE NA SEVERU, ALBANCI NAPADAJU ENKLAVE: Ambasadori ohrabruju Kurtija

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da ima ozbiljne obaveštajne podatke da Priština sprema upad na sever Kosova 25. avgusta. On je kazao da se na terenu pravi scenario za to u vidu ubacivanja mehanizacije za razbijanje blokada, specijalne buldožere.

Šiptari (Ilustracija: Jutjub)

"Oko 18 sati su zaustavili saobraćaj na Brnjaku i Jarinju i uz pomoć hamera su dopremali sanduke u kojima, sumnja se, jesu municija i naoružanje. Interesantno je i raspoređivanje Kfor-a, a koji je sav svoj potencijal pomerio ka severu KiM. Na severu su zauzeli određene pozicije i nema ulice u kojoj ih nema i u kojoj ne patroliraju. Primetno je i raspoređivanje KBS koji imaju neku vrstu mobilizacije u vidu zabrane godišnjih odmora i prebiranja spiskova Kosovske policije", rekao je Čović za televiziju Prva.

Kako je rekao sve je to dogovoreno na sastanku Aljbina Kurtije i ambasadora zemalja Kvinte, a na osnovu pouzdanih obaveštajnih podataka koje ima, pojedini ambasadori su tada ohrabrivali Kurtija da preduzme to što planira.

"Kolovođe toga su bili Britanci uz podršku ostalih, a statisti su ti bili Nemci, Francuzi i Italijani. Imate i Kurtijevu savetnicu, britanku Elizabetu, ženu koja je osnovala humanitarne organizacije sa kojima su radili ljudi iz britanskog Ministarstva odbrane, što znači da su tu prisutne i te specijalne struktire, da li je to MI5 ili MI6", rekao je Čović.

On je ocenio da se ništa bitno nije dogodilo u Briselu i istakaao da Kurti ne želi KM tablice niti da Srbi na severu bilo kakakv dokument iz Srbije imaju. A to su sve, ističe on elementi za etničko čišćenje Srba.

Čović je rekao da kad god Albanci i prištinska strana treba da sprovedu dogovoreno, pravi se krizna, konfliktna situacija, zamenjuje teza, a ono što je važno gura u drugi plan.

"Tu se otvaraju druga pitanja jer je Kfor napravio pomeranje ka severu - a ko pokriva srpske enklave, kome su one ostavljene. Hrabri Albanci će krenuti na enklave. Šta to radi Kfor sa tolikom koncentracijom. da li je to uradio da spreči ulazak ROSU jedinica, da li je to misija Kfora ili je misija da štiti nekakvu paradržavu koju su nazvali Kosovo. To nije po rezoluciji 1244. Stoltenberg se na nju pozivao, a po njoj Kfpr je trebalo da razoruža OVK i uradi demilitarizaciju", rekao je Čović.

Kako je rekao, Srbi moraju da budu zaštićeni da se ne ponovi 17. mart 2004. tada se Kfor pravio lud. da nismo tajno ušli na Kosovo ne bismo sačuvali naše. Pitanje je šta će Kfor raditi, jer se tada nisu pokazali.

"Mislim da Srbija treba da formira Krizni štab sastavljen od svih bezbednosnih struktura da razradi sve moguće scenarije i da u slučaju bilo kakvog nasilja Srbi napuste sve institucije  i formiraju svoje institucije. Moramo da pokažemo odlučnost i odgovornost. Treba se sastati sa ambasadorima Kvinte i reći im kakva će da bude naša reakcija na nasilje", rekao je Čović.

Kako je rekao Kvinta je trebala da zaustavi to.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je da ima informacije za sever Kosova i da nije suštinski problem pitanje tablica ili dokumenata već to da već duže vreme postoji potreba da se Srbi stave u što teži položaj kako bi napustili Kosovo.

"Nije problem da li će neko prihvatiti ono na čemu insistira Kurti, već to što postoji potreba vlade u Prištini da na svaki način unizi Srbe. Sve što smo videli je jasan pokazatelj da neko ne želi nikakakv sporazum. Ako smo imali nekoliko opcija i Vučić se zalagao za kompromisno rešenje, onda su jasne namere", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima gomilanje specijalnih jedinica govori o tome da se priprema sukob, kao i da informacije da će se podići barikade dolaze od onih koji žele da taj sukob ubrzaju kako se ne bi otvorila mogućnost za novi sastanak u Briselu i moguće rešenje.

Kako je rekao u Štrpcu je bilo nekoliko situacija, kada su specijalne jedinice upale u opštinu i odnele sva dokumenta.

"Hoće da pokrenu istragu protiv 99 Srba koji su tamo radili, a sve to rezultira da neke srpske porodice napuštaju Štrpce. Pravde na Kosovu nema i te porodice ne žele da čekaju da im specijalci ponovo u jutarnjim satima zakucaju na vrata i da ih hapse. To je naša realnost", rekao je Jevtić.

Jevtić je rekao da sukobi na sveki način moraju da se izbegnu jer bi svaki kamen koji padne na severu obio bi se o glavu Srbima južno od Ibra i o tome moramo da razmišljamo.

On je kazao da Srbi sada jedino veruju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao i uvek do sada.

"Siguran sam da predsednik ne razmišlja samo šta bi bilo ako uđemo u sukob, već kako će se to odraziti i na život Srba u centralnoj Srbiji", smatra on.

Kako je rekao, Vučić je pokazao da se zalaže za mir i stabilnost i zato mu Srbi veruju.

"Umorni smo od sukoba, od svega što se dešava decenijama. Želimo da živimo normalno, a nemamo ga jer je na vlasti neko ko to Srbima ne želi da omogući. On želi da Srba nema. Neko ko se zalaže za veliku Albaniju tu ideju sprovodi na drugačiji način. Druga strana ne samo ne želi da razgovara sa nama, već da nas stavi u što gori položaj", rekao je Jevtić.

Rekao je da sve što rade rade u kontekstu toga da zvanične predstavnike Srba ne priznaju kao takve i da ih kriminalizuju. Sve to govori u prilog tome da neko sa nama ne želi ni da živi.

"Institucionalni odnos prema Srbima nikada nije bio gori i to zato što su na vlasti Kurti i Osmani od kojih niko više ne mrzi Srbe. Ne treba nama niko da se obraća na srpskom, već neko da nas uveri da njihove namere nisu onakve kakvim ih doživljavamo", rekao je Jevtić.

Zbog svega toga je bitno, ističe Jevtić, da se razgovara i pronađe kompromisno rešenje.

"Očekujemo da danas i Vučić čuje nas. Za vreme Borka Stefanovića niko se sa Srbima nije konsultovao. Sada imamo svakodnevnu komunikaciju sa direktorom Kancelarije za KiM, što je veoma važno. Da je tako bilo ranije, siguran sam da ne bin bilo štetnih sporazuma", rekao je Jevtić.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA