Najnovije

Ponovno odlaganje izdavanja dokumenata na KiM poželjno za Brisel i Vašington?

Odlaganje primene odluke tzv. Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koje ulaze ili izlaze sa kosovske teritorije, na period između 60 ili 90 dana, je najpoželjnija opcija za međunarodnu zajednicu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Barikada (Foto: Jutjub)

To je, kako se navodi, više diplomatskih izvora navelo za RSE, objašnjavajući da je to put za izbegavanje novih tenzija na relaciji Priština-Beograd, poput onih koje su izbile 31. jula.

Pritom, kako je rečeno RSE, po željenom scenariju, u istom periodu bi i Srbija odustala od izdavanja takvih dokumenata za državljane Kosova.

Naime, kako objašnjavaju ovi izvori, cilj je obezbediti vremenski period građanima Kosova koji žive u četiri opštine na severu, a koji ne raspolažu kosovskim dokumentima, da dođu do takve dokumentacije. Time bi bili izuzeti od primene odluke kosovske vlade o izlazno-ulaznim papirima, koja se tiče državljana Srbije.

Većina Srba na Kosovu raspolaže samo dokumentima koje izdaju srpski organi, i ne poseduje kosovsku dokumenatciju. U toj situaciji, kada kosovski Srbi, uglavnom sa severa, ne mogu dokumentacijom da dokažu da žive na Kosovu, odlukom Vlade bi trebalo da im budu izdati adekvatni ulazno-izlazni dokumenti.

RSE zvanično nije mogao da dobije potvrdu ovih navoda od predstavnika Evropske unije.

Kako podvlače izvori u Briselu, niko ne želi da vidi ponavljanje eskalacije na severu Kosova, stoga je, kako saznaje RSE, poseta evropskog i američkog izaslanika Prištini i Beogradu, rezultat inicijative američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. On je od Eskbara zatražio da se vrati u region i učini sve kako bi pronašao rešenje za krizu.

Ako sastanci visokih diplomata daju bilo kakve rezultate, onda se pominje mogućnost da se sledeće nedelje u Briselu održi novi sastanak u okviru kosovsko-srbijanskog dijaloga, bilo na visokom nivou, ili čak na nivou glavni pregovarači.

Kao opcije koje su na stolu RSE navodi: početak primene odluke Vlade Kosova o izdavanju privremenih dokumenata za sve građane sa dokumentima Republike Srbije; izuzeće Srba na Severu od primene ove odluke; jedostrano odlaganje primene odluke Vlade Kosova, dok Srbi na Kosovu ne dobiju kosovska dokumenta; obe strane odustaju od izdavanja dokumenata na određeno vreme.

Cilj međunarodnog angažovanja, rečeno je ovom mediju, je da se izbegne stvaranje uslova za diskriminaciju kosovskih Srba koji u ovom trenutku imaju veoma kratko vreme za dobijanje kosovskih dokumenata.

Naime, briselski zvaničnici upućeni u proces smatraju da je preostali period od manje od nedelju dana, odnosno do 1. septembra, kada sledi početak primene odluke kosovske vlade, prekratak za dobijanje ovih dokumenata.

Zbog svega toga, navode sagovornci RSE, u cilju da obe strane ostvare takozvanu "win-win" situaciju, kako bi obe smatrale da su nešto dobile, obostrano (privremeno) odustajanje od izdavanja ulazno/izlaznih dokumenata je opcija koja se priželjkuje u međunarodnim kuloarima.

U tom periodu, od 60 do 90 dana, bi, kako obašnjavaju diplomatski izvori, Srbi na severu dobili kosovska dokumenta tako da početak primene odluke kosovske vlade ne bi nikoga diskriminisao.

Novo saopštenje Kfora pročitajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA