Najnovije

Srbija razbila Ukrajinu na svetskoj premijeri

Odbojkaši Srbije savladali su Ukrajinu rezultatom 3:0 (28:26, 25:21, 25:20) u prvom kolu Svetskog prvenstva.

Foto: Jutjub

Maksimalna pobeda na startu protiv glavnog rivala u grupnoj fazi, ne čini se kao loš start za izabranike Igora Kolakovića. Uz dužno poštovanje prema Tunisu i Portoriku.

Bitno je da se "orlovi" nisu previše umorili u meču koji je trajao sat i po, za razliku onoga što smo gledali između Iranaca i Argentine, ali daleko od toga da je utakmica bila laka.

Srbija je bolje ušla u meč, ali se u drugoj polovini Ukrajina vratila, pa čak i prešla u vođstvo. Imali su i nekoliko set lopti i upravo se u tim trenucima dešavaju i presudini događaji.

Prekretnica je bio konflikt između Vasila Tupčija i Uroša Kovačevića pri rezultatu 24:22, kada je Ukrajinac bez ikakvog razloga razmenio nekoliko reči sa srpskim primačem servisa. Kovačević mu je uzvratio na drugoj set lopti tako što ga je izblokirao, a Tupči je koštao svoju reprezentaciju treće set lopte poslavši loptu u mrežu.

U nastavku je Dušan Petković na servis, korektor koji je na spisku zamenio Dražena Luburića, sjajno je to uradio i poremetio prijem Ukrajine što je kasnije dovelo i do poena.

Druga dva seta su za Srbiju bila na daleko višem nivou u odnosu na prvi u kojem su se naši odbojkaši u pojedinim trenucima mučili.

Briljirao je Marko Podraščanin koji je već u tim trenucima imao četiri as-servisa i predvodio je "orlove".

Čak šest set lopti je imala selekcija Srbije i naposletku koristi treću.

Nešto više nervoze je doneo finiš trećeg seta kada je Srbija prokockala prednost i pustila Ukrajince da izjednače na 17:17. Tu na scenu stupa Uroš Kovačević, koji je i pri kraju drugog imao par poena veoma bitnih.

Primač servisa je pokazao da je najbolji igrač ove selekcije, a i da se ne libi od upotrebe lucidnih poteza čak i u presudnim trenucima. Dignuta mu je lopta na smeč, formirao se dvojni blok očekujući snažan udar, a srpski primač servisa je samo ovlaš odigrao prstima i na taj način stigao do poena i Srbiju do dva poena razlike u finišu trećeg seta.

Usledio je blok Srećka Lisinca i neuhvatljiv zaostatak za Ukrajince koji igraju na ovom prvenstvu zbog suspenzije ruske selekcije.

Najefikasniji akter susreta je bio Oleh Plotnitski sa 17 poena, ali je kapiten Ukrajine bio jedini dvocifren u svojoj ekipu. Srbiju su predvodili Uroš Kovačević i Marko Ivović, rekorder sa petim Svetskim prvenstvom, sa po 11, odnosno Marko Podraščanin sa 10 poena.

Startni korektor Aleksandar Atanasijević je imao sedam poena i njegov učinak bi mogao da izazove zebnju, ali je on dovoljno iskusan i sigurni smo da će zaigrati bolje. Naznake toga je pokazao u jednom trenutku tokom meča kada je vezao dva asa.

Srbija će se nadati da će moći do sve tri pobede u grupi i set količnika 9:0 kako bi zauzeli treće mesto u nokaut faze uza povlašćenih domaćina Slovenije i Poljske,

Naredna prepreka je Portoriko i taj meč se igra u ponedeljak u Katovicama.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA