Najnovije

ZVANIČNA MOSKVA: Situacija na Kosovu na ivici sukoba, Brisel pokazao nemoć

Situacija na Kosovu je na ivici međuetničkog sukoba, posrednički napori Evropske unije da uspostavi dijalog pokazali su nemoć Brisela, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Kosovo i Metohija (Foto: Jutjub)

Po njenim rečima, ruska strana pažljivo prati „dramatičan razvoj događaja na Kosovu“.

„U poslednjih mesec dana situacija je tamo ponovo eskalirala, dolazeći na ivicu međuetničkog sukoba. Povod su bile namere samoproglašenih ‘vlasti’ u Prištini da primoraju Srbe koji žive u pokrajini da od 1. septembra zamene lična dokumenta i registarske tablice kosovskim. Uprkos eksploziji opravdanog nezadovoljstva među srpskim narodom, upozorenjima iz Beograda i visokom riziku od direktne konfrontacije, lideri kosovskih Albanaca su odlučno odbijali da promene svoje planove“, podseća Zaharova.

Po njenim rečima, Beograd trezveno ocenjuje postignute dogovore i ne gaji iluzije.

„Komentari rukovodećih krugova Srbije o sporazumu potvrđuju da u Beogradu trezveno ocenjuju postignuto, stavljaju akcenat na primarni zadatak zaštite prava sunarodnika na Kosovu i ne gaje iluzije o šansama da će dočekati ‘evoluciju’ proalbanskih pristupa Zapada. S pravom se ukazuje i na druge, još uvek nerešene važne aspekte položaja kosovskih Srba, uključujući registarske tablice, koje su izuzetno značajne za slobodu kretanja. Postoji razumevanje da je situacija i dalje veoma teška“, ističe portparolka.

Kako dodaje, postizanje delimičnog kompromisa o ličnim dokumentima donekle je ublažilo usijanu situaciju „koja je postepeno klizila ka varijanti rešenja silom“, što je omogućilo neposrednim učesnicima dogovora da kažu da je postignut izvesni napredak.

„Međutim postoji otvoreno principijelno pitanje da li je Zapad spreman da i nadalje ozbiljno uzme u obzir legitimne interese Srbije kada je reč o Kosovu* koje je steklo ‘nezavisnost’ kao rezultat agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine – ‘na bajonetima’ istih tih Amerikanaca i njihovih saveznika koji su bombardovali SRJ“, dodaje se u saopštenju.

Odgovor se može lako naći u izjavi koju je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan dao Beogradu, istakavši da je došlo vreme da se zaboravi „narativ da je Kosovo Srbija“ i da se zameni sa „Kosovo* i Srbija su Evropa“.

„Smatramo da treba ponovo podsetiti da pravni osnov za rešenje problema Kosova – sviđalo se to kome ili ne – ostaje rezolucija SB UN 1244 koja jasno definiše teritorijalni integritet Srbije. Pored toga, nedopustivo je obezvređivati ključne elemente, utvrđene tokom dijaloga Beograda i Prištine. Radi se, pre svega, o formiranju Zajednice srpskih opština kao mehanizma za osiguravanje prava Srba u pokrajini“, poruka je Ministarstva spoljnih poslova.

O presudi za ubistvo Srbina u Filadelfiji pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA