Najnovije

NOVI SPOR RUSIJE I AMERIKE: BiH u centru pažnje

Građani sposobni da pregovaraju bez lažnih „visokih predstavnika” i uvredljivog tutorstva. – Reakcija Rusije na istup američkog diplomate.

BiH (Foto: Public domain)

Amerika i EU neće BiH ostaviti Rusiji – to neće biti ishod ovde”, reči su američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koje su bile povod za nova prepucavanja između ruskih i američkih predstavnika u Sarajevu. A ona su, kad je reč o previranjima u BiH, učestala od izbijanja ukrajinskog sukoba. Marfi je u intervju za Radio Slobodna Evropa izjavio da „gledajući rusku agresiju u Ukrajini, ne može da ne zaključi da Rusija ne drži do interesa ne samo EU, već i BiH i zapadnog Balkana”, te konstatovao da se Rusija „ne pita kad je reč o odlukama BiH” u vezi sa EU i NATO-om.

Kaže da je „donošenje takvih odluka na suverenoj BiH”, na šta su se zvaničnici u Banjaluci ironično zahvalili jer je Marfi potvrdio njihova ubeđenja i stavove da odluka o članstvu u zapadnoj alijansi – još nije doneta.

Marfi je po dolasku na službu u Sarajevo početkom godine uzburkao strasti kad je najavio da namerava da se bori „protiv lokalnih i spoljnih aktera, posebno Rusije i Kine, koje podrivaju interese BiH”, na šta je tada, sem ruske, reagovala i kineska ambasada. Naveli su kako se Kina zalaže za saradnju sa BiH „na bazi međusobnog poštovanja” i bez međusobnog mešanja u unutrašnje poslove. Tada je i ruska ambasada reagovala u sličnom tonu i optužila Vašington da zadržava „ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nameće svoju volju”. Reagujući na najnovije izjave Marfija, iz ambasade Rusije u BiH su ukazali na „vrlo važnu stvar koja prikazuje rupe u logici rasuđivanja”. „Gospodin ambasador elokventno govori o poštovanju suvereniteta BiH i odmah bez oklevanja izjavljuje da SAD neće prepustiti BiH Rusiji, kao da BiH nema svoj suverenitet”.

Dodaju kako Rusija polazi od toga da su građani BiH – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – „prošli kroz teška iskušenja i stoga sposobni da se brane i pregovaraju bez lažnih ’visokih predstavnika’, bez uvredljivog spoljnog tutorstva brojnih ’posebnih predstavnika’”. „Ceo svet je video kako je on nedavno ’branio’ Avganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju, dok sada Amerika aktivno ’brani’ Evropu, polako, ali sigurno, rekli bismo prefinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, ocene su ruske ambasade.

Napetosti unutar BiH i razmena „argumenata” između diplomata Rusije i SAD nisu retke minulih meseci. Politička talasanja zabeležena su i nakon nedavno poruke generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da zapadna vojna alijansa „priprema set mera posebno skrojenih za BiH”, što je usledilo nakon što su se pojavile spekulacije da bi Rusija mogla da stavi veto na produženje mandata Eufora kada se o tome bude raspravljalo na sednici Saveta bezbednosti u novembru ove godine.

Pojedini eksperti kao mogući ishod takvog poteza Moskve predvideli su da će NATO u BiH poslati novu misiju, a Nemačka je već uputila kontingent od 50 vojnika, što nije naišlo na pozitivan odjek u RS, a delimično ni u FBiH, zbog napetosti koju bošnjački lideri imaju s Kristijanom Šmitom, (ne)imenovanim supervizorom. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je drago što je ambasador SAD jasno rekao da će BiH odlučivati o kretanju ka NATO-u, „što demantuje sve one koji uporno govore neistinu da je takva odluka već doneta”.

O opasnosti koja preti Srbiji pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA