Najnovije

Šta nam teorija igara može reći o ratu u Ukrajini   

Piše: Deklan Hejz ( Declan Hayes), Stratedžik Kalčr Faundeišn 

Iako će mir doći u Ukrajinu, biće to mir uz pravdu i dostojanstvo za ruskogovoreće stanovništvo , nevezano za sanjarenje EL EJ TAJMZ i ostale NATO 'trlababalan muzikante'. 

Ono što nam teorija igara govori o ratu u Ukrajini (Op-Ed: What game theory can tell us about the war in Ukraine - Los Angeles Times (latimes.com) ), nedavni EL EJ Tajmz ( LA Times), koje vode dva američka akadamika , mora da je najgore obelodanjivanje teorije igara u doba rata, koje je ikada bilo zapisano na pergamentu, od kako je Tukidid (Thucydides - Wikipedia ) diskutovao Melijan Dijalog pre 2500 godina u svojoj Istoriji peloponeskih ratova koje smo nedavno diskutovali. (Who Rules Europe? — Strategic Culture (strategic-culture.org) )

Kada  izaslanici Atinjani ljubazno objasne Melijancima zašto  oni,  kao neutralno ostrvo, treba da da se predaju, Melijanci su podjednako ljubazno odbacili njihove argumente , nakon čega su Atinjani masakrirali njihove muškarce, porobili njihove  žene i kolonizovali svoje ostrvo. Melijanci su očito pogrešno preračunali, kako su možda učinili i Atinjani koji su na kraju morali da predaju Melos Sparti

Ako ubrzano premotamo traku napred do Ukrajine,  EL EJ Tajmz vidi pretererano  simplifikovanu, jednodimenzionalnu šahovsku tablu. Sve što NATO treba da uradi je da pogleda niz neishitrenih poteza Rusije i da preračuna unazad duž binomijalnog drvceta da bi videli šta NATO mora sada da uradi da bi onemogućili ‘zle male  Ruse’.  Rešenje je, NATO industriji naoružanja će biti drago da čuje, u tome  da  ispumpa još veće količine  naprednog oružja u Ukrajinu ‘ da bi naterali Putina da poveruje da nema šanse da pobedi u roku od šest meseci. Jednom kada NATO dovede ogromnu silu i čeličnom voljom odluči da izdrži, onda će ruska odlučnost pući. 

(sarkazam u rečima autora prim.prev)

Ukoliko NATO sada ne podigne ulog , oni možda moraju da pošalju trupe kasnije kada Ukrajinci budu istrošeni , kada se NATO bude bukvalno borio do poslednjeg Ukrajinca a stvari onda budu brzo eskalirale , možda u vidu nuklearnog rata . Štaviše , ako ‘Putin’ osvoji Ukrajinu, onda će svi ključevi Beča, Vilnijusa i Venecije  biti njegovi i biće to kao da se Zlatna Horda vratila. ( Zlatna horda — Vikipedija (wikipedia.org) prim.prev ) .Dokaz za sve ovo je taj da je malecna Litvanija bila prisiljena da se opremi alatkama , sve uz pozajmljeni novac , to mora da se isplati u nekom budućem trenutku. S obzirom da je Ukrajina prva u nizu domina koje će pasti pred Rusijom ovim scenarijima ‘iz noćne more ………NATO alijansa mora da dejstvuje sada da bi ojačala odbranu Ukrajine. Samo kada Putin nema nadu da pobedi u Ukrajini, biće mir zauvek u Evropi zasiguran. ‘ ( autorov sarkazam prim. prev)

U vojnom smislu , ova detinjasta analiza umišlja  da ruska artiljerija ne može da sve u Ukrajini pretvori u prah. Sve dok god je rat sveden na Ukrajinu, Rusija ne može da izgubi, vojna ometanja Kalinjingrada i Pridnjestrovlja i bez obzira na to marketinška akrobatika paradiranja pred svetom  suosnivača Azova Giorgi Kufarašvilija (AZOV: THE MAN BEHIND THE MYTH - Part 2 - KyivPost - Ukraine's Global Voice) i   Zelenskog koji izigrava klovna  ( igra reči autora koji Zelenskog naziva  Clown Prince vs Crown Prince prim. prev )

Teoretski gledano, pisanije EL EJ Tajmza su potpuno rasulo kao igra ,a  da bi ga u potpunosti definisali, moraju da navedu učesnike igre, informacije i akcije  koje su na raspolaganju  svakom igraču na svakom punktu odlučivanja  i ‘koliko će im biti isplaćeno love’,   koji god da bude rezultat. Teorija igara načelno koristi ove elemente, zajedno sa konceptom rešenja da deduktivnim zaključivanjem dobije najbolje skupove mogućih ishoda za igrače, koji su prethodno definisani.

Glavni igrači u ovoj igri su očito Rusija i njeni saveznici na jednoj strani i Sjedinjene  Države i njihove vazalne države  na drugoj strani. Hunta Zelenskog  nije nimalo nezavisnija od majmuna i njegove pedale za orgulje . Jedva da prođe dan ali ovi likovi poganih usta obavljaju svoje  rutinske poslove poput Olivera Tvista , traže sve više i više novca, muškaraca vojnika i vojnog sanitetskog materijala.

Tužno je to što je jedini  način  da gledamo na  obične Ukrajince je isto  kako je i Hitler gledao na vojnike i civile svog Rajha, kao pijune za trošenje bez suštinske vrednosti u igri NATO-a na makro planu. To je samo po sebi monstruozan zločin za koji Zelenski i ostali pajtaši  NATO-a moraju u potpunosti biti odgovorni.

Rusija se , bila ona u pravu ili ne,  našla sada  u rovovima pored ruskogovorećih stanovnika  istočne i južne Ukrajine, koji se bore za  život u  istoj meri u kojoj  su Vijetkongovci bili protiv američkih osvajača pre nekih pedeset godina. Dok NATO vidi Ukrajinu na isti način na koji  su Jenkiji videli Vijetnam, kao ukusnu gozbu koju treba halapljivo pojesti, narod Donbasa, kao i Vijetnamci pre njih, nužno drugačije posmatra stvari. Ne samo da oni ne igraju istu igru  već za stanovnike Istočne Ukrajine , ovo nije ‘foaje’ za niže osoblje zaposlene u EL  Tajmz  već pitanje života i smrti 

Kada razmotrimo informacije i akcije koje su na raspolaganju  igračima sa obe strane, brzo se obremo  u vrlo blatnjavoj vodi.  Hunta Zelenskog jasno želi da iscrpi  što je više moguće  od Ukrajine i od njihovih NATO sponzora pre nego što  kažu fajront. Rusi, kao i u ranim danima svoje vojne borbe u Siriji , šalju zbrkane poruke, nešto balističkih raketa danas, pa te vazdušni napad narednog dana a pak kopneno napredovanje dan posle. Rusi, kao i u prvim danima svoje sirijske kampanje, šalju zbrkane poruke, neke balističke rakete danas, vazdušni napad sutra i kopno napreduje dan posle. Dok je običan čovek  prepušten nagađanju o strategijama i taktici Moskve, Rusi očigledno imaju sijaset izbora, a stoga i prednost; Rusija bukvalno povlači odlučujeće poteze i organizuje glavnu postavku, kako  to Amerikanci umeju da kažu.

To nas dovodi do pitanja isplativosti,  krajnjih poteza raznih igrača koji su se upetljali  u mreži ove smrtonosne igre. Rusi, pošto su Rubikon već prešli, ne mogu da se pomire nisačim  manje nego li sa  mirom i pravdom za ruskogovoreće stanovništvo u Ukrajini i ostale ugrožene ukrajinske manjine . NATO će morati da se pomiri  sa tim a oni Ukrajinci koje je NATO koristio i zlostavljao će morati da nastave da žive kako znaju i umeju.

Mada je DŽejms Firon  ispitao krajnju igru Rationalist Explanations for War (ucsd.edu) podrobnije, on ističe dve vrlo bitne tačke, koje bi se mogle primeniti na rusko - ukrajinsku borbu. Kao prvo, Rusija ne greši oko kultnog statusa ofanzive , koji košta toliko života u Velikom ratu. Polako ali sigurno je njihov moto protiv Zelenskijevih Nacista koji u Mariupolju i  drugde vođeni Hitlerovom katastrofalnim naređenjem , gotovo doslovce , da se drže čvrsto (Hitler’s ‘Halt Order’ – How the Infamous 1941 Directive to Save the Floundering Russia Campaign was a Recipe for Disaster - MilitaryHistoryNow.com)  kada bi ono što bi im najbolje odgovaralo   bilo povlačenje. 

 Kao drugo, mora da postoji realan saldo na kraju, sporazum gde pobednik dobija ratni plen, a gubitnik u najboljem slučaju, dobija utešnu nagradu. Tako je bilo i 7. maja 1945. kada se general Alfred Jodl bezuslovno predao. Takođe je tako bilo kada je japanski ministar spoljnih poslova Mamoru Shigemitsu, koji je predstavljao Cara , i Komandant  vojske , general Yošijiro Umezu , potpisao japanski ( uslovni) Instrument predaje. Isto  tako beše kada je američki ratni poglavica Bil Klinton prisilno saterao Irsku na Gud Frajdej Mirovni Sporazum  (Good Friday Peace Agreement  prim prev ) i  u slučaju njegovog Samita u Kamp Dejvidu prisilio  Palestince. 

Nije bilo tako u Ukrajini gde je hunta ubila ukrajinskog pregovarača Denisa Kirejeva (Reports claim Ukraine negotiator shot for treason; officials say he died in intel op | The Times of Israel)  i gde je MI5 glavni frajer za nestašluke Boris DŽonson redovno putovao u Kijev kako bi se postarao  da Zelenski i ostale od strane NATO plaćene marionete  odbiju sve pokušaje ka miru.

Ali mir će, po nekoj ceni, stići u Ukrajinu kada  smutljivci 'opet Jovo nanovo'   poput DŽonsona i njegovih kijevskih majmuna plaćenika budu uklonjeni sa šahovske table. Zelenski, koji je izabran na osnovu lažnih obećanja da će uspostaviti mir sa Moskvom, mora da ode, kao i azovski san o Intermarijumu (Meet Ukraine’s Azov Figurehead Olena Semenyaka, Europe’s Female Führer — Strategic Culture (strategic-culture.org)) , koji je nerealan i nedostižan kao ni Musolinijev san o italijanskom Mare Nostrum, ili pak Hitlerov san o  hiljadugodišnjem Rajhu

Ratovi i mirovni sporazumi koji ih okončavaju  tiču se  umeća mogućeg, a ne o magnovenju azovskih fašista ili američkih akademika. Iako će mir doći u Ukrajinu, to će biti mir sa pravdom i dostojanstvom za tamošnje ruskogovoreće stanovništvo bez obzira na sanjarenje LA Tajmsa i drugih  NATO-a za besomučno mlaćenje prazne slame 

izvorni članak 

What Game Theory Can Tell us about the War in Ukraine — Strategic Culture (strategic-culture.org)

prevod i adaptacija angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com
https://www.instagram.com/anglo.world.translations/

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA