Najnovije

Priština će pokušati da kazni Srbe sa barikada

Advokat LJuba Pantović ne sumnja da će prištinska vlast pokušati da kazni Srbe koji su učetvovali na barikadama na severu Kosova i protestovali zbog odluke privremenih prištinskih vlasti o tablicama i ličnim dokumentima, prenosi Sputnjik.

Barikada (Foto: Jutjub)

Pantović smatra će na ovaj način pritisnuti Srbe sa severa i dodaje da se to već dešavalo

"Mislim da bi mogli da ih terete za dva krivična dela, a to je sprečavanje ili ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, ili kao što su za prošlogodišnje barikade i protesta najavljivali, da će svi koji su sprečavali tada službena lica da obavljaju dužnost biti procesuirani za napad na ustavni poredak,“ upozorava Pantović.

Ova druga opcija, smatra Pantović, vrlo je nategnuta ali u zakonima Prištine postoji formulacija da ko svesno sprečava primenu Ustava i uspostavljanje reda i zakona na teritoriji Kosova, čini pomenuto krivično delo.

"To je ono što bi oni u Prištini mogli da pokrenu a što bi ličilo da kao ima elementa tih krivičnih dela. Ali ovde je vrlo teško pouzdano bilo šta reći jer nema mnogo vladavine prava i ne zna se u kom pravcu sve ide,“ kaže Pantović.

Novo zastrašivanje Srba

Pantović ne isključuje da se ponovi nešto slično ranijim kriznim situacijama kada su bile barikade posle čega su stigli sudski pozivi na adresu 70 Srba koje je Priština osumnjičili za remećenje ustavnog poretka.

Advokat Goran Petronijević konstatuje da je ovde na delu ne pravo nego pokušaj zastrašivanja Srba.

"Sve to što sada rade je smišljeno i organizovano da bi se Srbi zaplašili što više jer sledeći put kada se ovako nešto desi mogu da spreče neko veće okupljanje Srba,“ kaže on.

Petronijević je uveren da sve što rade i što planiraju u Prištini ima samo jedan cilj -da etnički očiste Kosovo od Srba.

Novi vid etničkog čišćenja

"Sve što preduzmu policijski, sudski ili na bilo koji drugi način, bez obzira da li to možda ima formalno pokriće u njihovom zakonu ili ne, ima za cilj zastrašivanje Srba,“ tvrdi on.

Petronijević skreće pažnju da će oni Srbi koje stave pod krivični progon faktički biti naterani da pobegnu u Srbiju i da se iz straha od zatvora uopšte ne vraćaju na Kosovo.

Šta se dešava sa izvozom u Rusiju, saznajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA