Najnovije

Dodik: Srpska neće uvesti sankcije Rusiji – mi na tome dugoročno dobijamo!

Milorad Dodik izjavio je da su američki senatori nepotrebno podiglo tenzije inicijativom o zakonu koji bi omogućio raspoređivanje NATO misije u BiH.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je inicijativa grupe američkih senatora da bude donesen zakona kojim bi se osiguralo da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH, ukoliko Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine, okupacija i nepotrebno dizanje tenzija.

Zamoljen da prokomentariše inicijativu senatora da Amerika iskoristi svoj uticaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje i sigurnog okruženja u BiH, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sednici Saveta bezbednosti UN-a, i da se ojača štab NATO-a u Sarajevu, Dodik je rekao za Srnu da niko nije osporio mandat EUFOR-a i da ova inicijativa predstavlja klasičan primer okupacije suverene zemlje.

Dodik je ponovio da je BiH stabilna i mirna.

„Što se tiče unutrašnjih nemira i ugrožavanja bezbednosti, BiH je u tom pogledu stabilna. Politika Republike Srpske je jasna - mir i vojna neutralnost", poručio je Dodik.

On je danas na Jahorini rekao da budućnost srpske omladine nije u BiH nego u Republici Srpskoj.

Dodik je istakao da je Republika Srpska ta koja treba da bude mesto okupljanja, te smatra da bi BiH trebalo da se raziđe na miran način.

Za poslednje izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića, Dodik je rekao da "njegov zarobljeni um ide za tim da su zapadnjaci protiv Rusa", a da BiH nešto gubi zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

„Ja mislim da mi dugoročno dobijamo. Mi nećemo uvesti sankcije Rusiji, kao što oni trče da se podmetnu svagde, mi ne želimo da na taj način gledamo svijet. Rusija je naš i ekonomski i politički partner", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da Republika Srpska ne želi da prekine saradnju ni sa zemljama EU, ali da nije problem ako oni žele da je prekinu.  

„Ovo više govori o tome da to što DŽeferović govori jeste da je BiH neodrživa", istakao je Dodik.

On se usprotivio učestalim pokušajima većeg broja sarajevskih političara da majorizuju i Srbe, kao i Hrvate, i tako ugroze zajednički opstanak konstitutivnih naroda u BiH, suprotno Dejtonskom sporazumu.

„Nas odavde niko neće oterati ni pomjeriti, jer Republika Srpska je država, koja može da se brani i kojoj ne treba i ne sme da se prijeti. Ovde rata neće biti. Republika Srpska ima svoju teritoriju, političku i institucionalnu vlast, uključujući stanovništvo, i to je, u po međunarodnim standardima država", pojasnio je Dodik.

On je dodao da Srpska ništa ne želi od Federacije BiH, ali da je boli to što u tom entitetu Srbi žive loše.

„Republika Srpska je neupitna stvar, a prije će biti da će nestati BiH. Republika Srpska nije sama, nikad nije bila jača i nikad bolje nije stajala i nikada nije kao danas imala svoje prijatelje u regionu i svetu", zaključio je Dodik.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA