Najnovije

PUTIN POTPISAO REVIDIRANU POMORSKU DOKTRINU: Evo šta ona označava i ko je glavna pretnja Rusiji!

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je revidiranu Pomorsku doktrinu koja odražava „promenu geopolitičke i vojno-strateške situacije u svetu“. Ažurirani politički dokument ocrtava ambicije Moskve u pomorskoj sferi.

Foto: mil.ru

Gde se prostiru nacionalni interesi Rusije?

Revidirana doktrina eksplicitno navodi da se nacionalni interesi Rusije „kao velike pomorske sile prostiru na čitave svetske okeane i Kaspijsko more“. Moskva nastoji da promoviše svoje interese zasnovane na „univerzalno priznatim principima i normama međunarodnog prava“, uzimajući u obzir interese drugih nacija.

Šta se vidi kao glavna pretnja Rusiji?

U dokumentu su navedeni višestruki „izazovi i pretnje“ sa kojima se Rusija suočava u pomorskoj sferi, a koji su u velikoj meri povezani sa aktivnostima Vašingtona i njegovih saveznika. Među pretnjama, doktrina identifikuje „strateški kurs SAD da dominiraju u svetskim okeanima“ i približavanje „vojne infrastrukture NATO-a“ prema granicama zemlje.

Šta je sa pomorskim bazama u inostranstvu?

U dokumentu se priznaje nedostatak prekookeanskih pomorskih punktova i baza, koji su ključni za proširenje operativnog dometa ruske mornarice. Međutim, doktrina predviđa stvaranje takvog objekta u Crvenom moru.

Hoće li Rusija dobiti nosače aviona?

Doktrina uključuje planove za izgradnju novog brodogradilišta na Dalekom istoku. Brodogradilište će se koristiti za izgradnju „brodova velikog kapaciteta“, uključujući brodove pogodne „za razvoj Arktika“, kao i „savremene nosače aviona za mornaricu“. Rusija trenutno ima samo jedan nosač aviona, krstaricu „Admiral Kuznjecov“, koja je već nekoliko godina van pogona i na remontu.

Hoće li biti fokus na Arktiku?

Dok doktrina identifikuje više „regionalnih grana“ svoje pomorske politike, čini se da posebnu pažnju posvećuje arktičkom regionu. U dokumentu se navodi da Rusija priznaje Arktik, ne samo kao područje globalne ekonomske konkurencije, već i sa „vojnog stanovišta“. Predviđeno je jačanje vojnih kapaciteta zemlje u regionu, iskorišćavanje prirodnih resursa na moru i dalji razvoj Severnog morskog puta kako bi se on pretvorio u „sigurnu, celogodišnju i globalno konkurentnu rusku nacionalnu brodsku rutu“.

Koji su „važni“ regioni za Rusiju?

Osim što navodi „vitalne“ regionalne oblasti za zemlju, kao što su Arktik, Severni morski put, Kaspijsko more i, generalno, domaće vode i područja kontinentalnog pojasa, doktrina takođe ističe ono što naziva „važnim“ zonama, koje definiše kao one koje „značajno utiču na ekonomski razvoj, materijalno blagostanje stanovništva i nacionalnu bezbednost“ zemlje. U takve zone spadaju Azovsko i Crno more i istočni Mediteran, kao i moreuzi u blizini Kurilskih ostrva, Baltičko i Crno more. Doktrina predviđa izgradnju dodatne pomorske infrastrukture na poluostrvu Krim i u južnom Krasnodarskom kraju, kao i širenje Crnomorske flote u celini.

Šta doktrina kaže o upotrebi vojne sile?

Rusija zadržava pravo da koristi vojnu silu da zaštiti svoje pomorske interese ukoliko se iscrpe sve diplomatske mogućnosti, navodi se u dokumentu.

„U cilju zaštite svojih nacionalnih interesa u svetskim okeanima, Rusija ostvaruje svoje neosporno pravo na prisustvo pomorskih snaga i njihovu upotrebu u strogom skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije, međunarodnim ugovorima i međunarodnim pravom“, navodi se u doktrini.

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je juče Vitalij Kislev. Zašto je to važno i kakve će biti posledice po Ukrajince saznajte OVDE.

Izvor: RT/Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA