Najnovije

SARADNICIMA KAVČANA TUŽILAŠTVO ISPITUJE POREKLO IMOVINE: Pokrenuta finansijska istraga

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je i finansijsku istragu protiv bivšeg policajca Milivoja K. ,pripadnika MUP Srbije Daniela J. i njegove supruge Dušice J., inače pripadnice BIA, kao i vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Foto: pixabay.com

Oni će morati da dokažu da su pokretna i nepokretna imovina, kao i gotov novac kojim raspolažu, zarađeni legalnim putem. Na ovom spisku je i kamiondžija Milan K., kao i drugi vozač Z. F., koji su radnici pomenute firme.

Tok je, inače, započeo istragu protiv svih ovih osoba, koje se terete da su u određenom vremenskom periodu prenosile novac zarađen od trgovine kokainom, ali ga i plasirale u legalne tokove. Kako se sumnja, bivši i sadašnji pripadnici policije i BIA bili su na vezi sa crnogorskim kolegom koji je u bekstvu - LJubomirom LJubom Milovićem. NJega crnogorsko tužilaštvo tereti za saradnju sa "kavačkim klanom", posebno sa Radojem Zvicerom, koji je, takođe, nedostupan istražnim organima.

U javnosti do kraja nije razjašnjeno kakva je uloga aranđelovačke firme "Blumen market" i da li se u njenim kamionima, među saksijama sa cvećem, krio samo novac ili i nešto drugo. Prema naredbi za sprovođenje istrage, osumnjičeni se terete da su novac od kokaina ulagali u legalne tokove, a neki od njih čak i da su učestvovali u organizaciji nabavke i rasturanju narkotika iz Južne Amerike u zapadnu Evropu.

- Do sada je utvrđeno da je novac iz Holandije kamionima sa cvećem, ali i drugim vozilima prebacivan do Srbije i Crne Gore - navodi sagovornik "Novosti" blizak istrazi -

U početku je procenat od prebacivanja iznosio oko jedan i po posto, a kasnije se taj postotak povećavao. Ako se zna da se prenosilo od 1,5 do dva miliona evra, nije teško izračunati kolika je bila zarada svih učesnika u tom lancu.

U ovom trenutku ne zna se tačno kakva je uloga Aleksandra M. i njegove firme "Blumen market" u ovom poslu. Prema operativnim podacima, on je mesec dana pre početka akcije otputovao za Crnu Goru i odande se nije vratio. Direktor u preduzeću "Blumen market rentakar" Miodrag P. je uhapšen, a njemu, kao i ostalim osumnjičenima, određen je pritvor do mesec dana. Sa slobode se jedino brani vozač kamiona, Aranđelovčanin Z. F., koji je priznao krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

- Ova aranđelovačka firma, koja ima i ogranke, kao i cvećare i u Beogradu, bavi se uvozom cveća iz Holandija, a pored ostalog, u njenom vlasništvu je desetak kamiona i drugih vozila - navodi naš izvor.

- Sada se istražuje kada je tačno krenuo taj "posao" sa prebacivanjem novca i da li se iza celog "biznisa" krije jedan od dva kotorska klana.

Policija sa TOK pokušava i da utvrdi da li je deo droge koja je u holandske luke stizala brodovima iz Španije prebacivan i u zemlje Balkana. Poznata je i krijumčarska ruta kojom je od španskih luka, kopnenim putem, najčešće kamionima, droga transportovana u zemlje Evropske unije. Ukoliko se sve ovo pokaže tačnim i dokaže, naše bezbednosne službe i Tužilaštvo za organizovani kriminal zadali su jedan od najtežih udarca "kavačkom klanu".

”Tipovali” kamione

OPERATIVNI podaci pokazuju da su članovi ove mafijaške ekipe pratili maršrutu svakog kamiona i tovara sa novcem - navodi naš sagovornik. - Ako bi osetili da bi negde, na nekom prelazu, moglo da dođe do problema i detaljnijeg pretresa, slali su lažne dojave o drogi u kamionima koji bi išli iza njih ili ispred njih. Dok bi trajale pripreme za pretres ili sam pretres takvih "tipovanih" vozila, kamioni "kavčana" bi prolazili nesmetano.

Cveće

Kako je utvrđeno, pare su u Holandiji pakovane u vakuumirane kese, koje su ubacivane u saksije ispod cveća. Biljke su imale regularnu deklaraciju. Na ovaj način su nesmetano prolazile granice od Holandije do Srbije i Crne Gore.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA