Najnovije

SITUACIJA JE OZBILJNA Dramatičan razvoj događaja u nuklearki u Zaporožju

Prestanak napada je jedini način da se izbegne nesreća, upozorava šef IAEA

Nuklearna eksplozija. (Foto: Jutjub)

Napadi na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, moraju prestati, rekao je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), upozoravajući na preteću „nuklearnu nesreću“ na toj lokaciji.

U saopštenju u petak, Grosi je rekao da se u elektrani, koja se nalazi na jugu Ukrajine, preko noći razvila "ozbiljna situacija", kada je granatiranjem prekinulo struju u gradu u kojem se nalazi.

„Energetska infrastruktura koja hrani grad Energodar, dom operatera NEK i njihovih porodica, uništena je granatiranjem razvodnog postrojenja u gradskoj termoelektrani“, rekao je Grosi i dodao da je grad na kraju ostao „bez tekuće vode. Nema struje, nema kanalizacije.”

S obzirom na „pojačano i kontinuirano granatiranje“ nuklearnog objekta, „mala je verovatnoća da će se ponovo uspostaviti pouzdano napajanje van lokacije“, upozorio je zvaničnik.

„Elektrana nema spoljnu struju. I videli smo da je infrastruktura, kada se popravi, ponovo oštećena“, dodao je Grosi, ne pripisujući krivicu za napade ni Rusiji ni Ukrajini.

„Ovo je potpuno neprihvatljivo. Ne može da se nastavi. Zato hitno pozivam na hitan prekid svih granatiranja u celom području“, rekao je on, ponovivši svoj poziv na stvaranje „bezbednosne zone“ oko elektrane.

"Ovaj dramatičan razvoj događaja pokazuje apsolutni imperativ da se sada uspostavi nuklearna sigurnosna i sigurnosna zaštitna zona. Ovo je jedini način da osiguramo da se ne suočimo sa nuklearnom nesrećom", rekao je.

Zauzeta od strane ruskih snaga na početku sukoba, nuklearna elektrana i okolna okolina više puta su bili izloženi projektilima i artiljerijskim granatiranjem poslednjih nedelja.

Dok je Rusija krivicu za napade svalila direktno na Kijev, Ukrajina i neki zapadni zvaničnici nastavljaju da optužuju Moskvu za granatiranje objekta koji kontrolišu njene trupe.

Rusija je ranije odbacila predlog Kijeva i njegovih zapadnih saveznika da povuku trupe koje obezbeđuju objekat u Zaporožju, insistirajući da će Ukrajina to iskoristiti samo kao priliku da zauzme fabriku, a ne da obezbedi njenu stvarnu bezbednost.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kijev više puta slao diverzantske timove da zauzmu objekat usred nedavne posete IAEA toj lokaciji.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA