Najnovije

10 hapšenja koja otkrivaju svu trulež od vrha do dna MUP-a

Od početka godine uhapšen je veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a samo tokom avgusta privedeno je njih 10. Zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem samo su neka od krivičnih dela zbog kojih “padaju” policajci, a ovaj podatak nesumnjivo pokazuje da je nešto trulo u srpskoj policiji.

Foto: MUP Srbije

U prethodnih mesec dana uhapšeno je 10 službenika MUP što je nesumnjivo postavilo pitanje stepena korumpiranosti unutar jedne od najvažnih institucija u Srbiji koja je dužna da brine o bezbednosti građana.

Švercovali kokain

Najpre su privedeni policijski službenik Uprave kriminalističke policije D. J. (41), njegova supruga, službenica Bezbednosno informativne agencije (BIA) D. J. (39), bivši policajac K. M. (44) i Aranđelovčanin Ž. F. (34), zbog sumnje da su, kao organizovana grupa, švercovali kokain iz Južne Amerike u Evropsku uniju, a novac stečen na taj način ulagali u nekretnine.

D.J. (41) se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina.

Sa druge strane, K. M. se sumnjiči da je učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Nova tura hapšenja

Nešto kasnije došlo je do novog hapšenja unutar MUP-a.

Policijski inspektori Službe za borbu protiv organizovanog kriminala N. U. i Z. Đ. uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebljavali svoj službeni položaj omogućavajući narko dilerima da neometano nabavljaju drogu.

Paradoksalno, umesto da dileru oduzmu drogu, vratili su mu da može dalje da je preprodaje.

Policajci u zajednici policija

I kada se mislilo da je kraj hapšenjima, izgleda da je to zapravo bio početak. Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) B.B. L.D. i M.P. privedeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Prema navodima krivične prijave, osumnjičeni su 22. avgusta došli u prostorije firme na Terazijama, i pretili T.A. i S.K..

Pucali iz zabave

Pre samo nekoliko dana došlo je do još jednog hapšenja policajaca. Dvojica pripadnika MUP, M. T. i M. L. uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Reč je o službenicima Jedinice za obezbeđenje (JZO), a policija je zatekla osumnjičene na jednom strelištu u Novom Slankamenu, gde su, bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova, koristili opremu i službeno naoružanje, automatske puške, pištolje i municiju, koji su u vlasništvu MUP-a.

Kako se sumnja, M. T. i M. L. su opremu i naoružanje bez odobrenja izneli iz službenih prostorija policije i ostalim osumnjičenima omogućili korišćenje, odnosno kako bi se zabavili.
Načelnik policije na čelu krimi-grupe

Proteklih meseci, sem policijskih službenika, hapšeni su čak i visoki funkcioneri MUP. Tako su doskorašnjem načelniku PU Novi Sad, Slobodanu Malešiću, lisice stavljene u aprilu.

Malešić se tereti da je četiri godine bio organizator kriminalne grupe, te da je koristići svoj položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Za to, prema tvrdnjama tužilaštva, dobijao novac. Sa Malešićem je pao još jedan službenik UKP, koji mu je bio saučesnik u kriminalnim radnjama.

Od dolaska Aleksandara Vulina na mesto ministra policije usledile su brojne promene unutar policijskih uprava i stanica širom Srbije.

Kadrovske promene najavljivane su kao obračun s korupcijom unutar MUP, međutim, izvesno je da do toga nije došlo.

Šarićevi policajci dva puta dolijali

Dvojica policijskih pripadnika, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, uhapšena su čak dva puta ove godine.

Najpre su im lisice stavljene februara ove godine zbog sumnje da su pretukli kolegu iz Interpola u Beogradu, da bi samo nekoliko meseci kasnije bili uhapšeni zbog sumnje da su deo kriminalne grupe Darka Šarića.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA