Najnovije

PREKOVIĆ: Evroprajd potpomognut SNS-om doživeo fijasko

Beogradski Evroprajd, u organizaciji agresivnih promotera homoseksualizma i transrodnosti, potpomognut od strane aktuelne SNS vlasti koja je dala garancije za njegovo održavanje još 2019. godine, u prethodnu subotu je doživeo pravi fijasko. Od nekoliko kilometara predviđene šetnje centralnim beogradskim ulicama od Narodne skupštine do Kalemegdana, nekoliko stotina učesnika Evroprajda je prošetalo svega par stotina metara pod do sada neviđenim policijskim obezbeđenjem.

Foto: Dveri

Piše: Miodrag Preković, direktor Informativne službe Dveri

Ako pratimo hronologiju događaja, jasno je i da su organizatori Evroprajda i vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem veoma želeli da Evroprajd bude održan. Nakon aplikacije organizatora iz Beograda i garantnog pisma Ane Brnabić pre tri godine, Beograd je dobio organizaciju Evroprajda. Srpski pokret Dveri je prvi pokazao pogubnost te manifestacije, odnosno da ona nema nikakve veze sa ljudskim pravima, već isključivo sa agresivnom propagandom homoseksualizma i transrodnosti. Prvo, jer seksualno opredeljenje ne spada u osnovno ljudsko pravo, što su organizatori Evroprajda sve vreme tvrdili i tako obmanjivali javnost. A drugo, jer su Dveri jasno stavile do znanja niko nema pravo da bude diskriminisan niti da se nad nekim vrši nasilje zbog svoje različitosti. A upravo u subotu smo imali priliku da vidimo da je to bio skup za sve drugo osim za odbranu ljudskih prava, jer je na delu bila podrška Ukrajini, klicanje lažnoj državi Kosovo, skrnavljenje lika Isusa Hrista i još mnogo toga skaradnog i neprikladnog.

Druga teza organizatora Evroprajda da će u Beograd doći 20.000 stranaca i da će time i Srbija imati benefit od turizma, takođe je pala u vodu. Tek par stotina učesnika Evroprajda je obezbeđivalo skoro 10.000 policajaca i Srbija ne da nije imala finansijsku korist, već je u debelom minusu, jer su upravo iz MUP-a saopštili da je samo za obezbeđenje Evroprajda iz budžeta izdvojeno tri miliona evra.

Najagresivniji među zagovornicima održavanja Evroprajda bili su Goran Miletić, kao i direktor Evroprajda Marko Mihailović. O kakvim se ličnostima radi, možda najbolje govore reči Majde Puače, jednog od organizatora prve gej parade u Beogradu. Prvog je optužila da je pokušao da uzurpira naziv organizacije „Kvir“ i da sam organizuje gej paradu, a za drugog je navela sledeće: „zašto je Goran (Miletić) dopustio da prajd sada vodi ovaj nadobudni fićfirić, čijeg imena ne mogu da se setim, to je zasebna priča. Organizacioni odbor sadašnjeg Prajda se ponaša bahato i prezirivo prema samoj LGBT zajednici preko čije grbače se bogati, putuje i pravi karijeru.“ Kako posle ovih reči, ali i nametnutog subotnjeg Evroprajda, sve više optužbi stiže na račun organizatora iz same LGBT populacije, jasno je da su i njihovi pripadnici i sami uvideli da se iza cele organizacije krije samo finansijska korist i ništa drugo.

Poseban deo cele ove priče oko Evroprajda predstavlja aktuelna vlast Aleksandra Vučića. Iako je dala garantno pismo za održavanje istog, predsednik Republike Aleksandar Vučić je, nešto više od dve sedmice pre održavanja Evroprajda, rekao kako on neće biti održan, pa makar ga zvao i Bajden. I to sve pod pritiskom javnosti u Srbiji koja se probudila i pobunila, organizujući litije u kojima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi, sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve. Nakon toga, MUP je zabranio održavanje šetnje u okviru Evroprajda, a tu odluku je potvrdio i Upravni sud. Međutim, na sam dan održavanja Evroprajda, Vučića nije pozvao predsednik SAD-a DŽozef Bajden, ali jeste američki ambasador Kristofer Hil i još 19 ambasadora EU i NATO zemalja i to je bio dovoljan razlog da se šetnja održi. To je saopštila Ana Brnabić, predsednik Vlade u tehničkom mandatu, i na taj način prekršila odluku Upravnog suda, zbog čega su Dveri protiv nje podnele krivičnu prijavu. Sa druge strane, kako bi pokušao da smanji štetu u javnosti zbog ovakvih nesuvislih poteza vlasti, ministar policije u tehničkom mandatu Aleksandar Vulin je dao još jednu u nizu svojih tragikomičnih izjava, rekavši da nije bilo šetnje, već da su učesnici samo sprovedeni do Tašmajdana, gde se održao koncert.

Da li je bilo šetnje ili ne, u ovom trenutku je manje bitna stvar. Ono što je zaključak o Evroprajdu jeste sve suprotno od onoga što su organizatori i vlast pričali. Dakle, niti je ovaj događaj imao veze sa ljudskim pravima niti je Srbija imali finansijsku dobit. Ali, saznali smo u praksi jednu vrlo bitnu stvar – da su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić samo kolonijalni upravnici u Srbiji koji rade po naređenju EU i NATO ambasadora.

Izvor: Dveri

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA