Najnovije

IZMENA ZAKONA: Posebne mere za silovatelje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je danas da će inicirati izmene važećih zakonskih propisa kojima bi bile definisane posebne mere prema osuđenima za dela protiv polne slobode nakon što im istekne kazna i oni napuste kazneno-popravne zavode, kako bi bili sprečeni da ponovo izvrše ta dela, saopšteno je iz Pašalićeve kancelarije.

Žrtva (Foto: Pixabay)

Pašalić je u saopštenju naveo da izmeniti postojeće propise kako bi se izvršioce krivičnih dela protiv polne slobode i u slučajevima kada su u pitanju punoletne žrtve, primenile posebne mere kao što su obavezno javljanje policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Naveo je da bi počinioci krivičnih dela protiv polne slobode bili u obavezi da prijava promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta, da posećuju profesionalna savetovališta, i da bi bili obavezni da prijave kada žele da putuju u inostranstvo.

Pašalić je povodom medijskih objava da se osoba koja je počinila više silovanja i koja je višestruki povratnik, nakon odsluženja kazne nalazi na slobodi bez ikakvih mera praćenja.

Naglasio je da su izmene postojećih propisa neophodne jer se Zakon o posebnim merama za sprečavanje činjenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, poznat kao Marijin zakon, primenjuje samo u slučaju kada su žrtve maloletnici.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA