Najnovije

Osnivač ruske oružane formacije "Vagner" otkrio pozadinu nastanka ove elitne jedinice

Jevgenij Prigožin, ruski biznismen i osnivač grupe “Vagner”, ispričao kako je došlo do toga da ta oružana formacija bude osnovana.

„Hajde da ukratko pređemo na poreklo, kako je bilo. 2014. godine, kada je počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa, kada je Rusija skočila na poslednju parnu lokomotivu i uspela da blokira dolazak ukrajinske vojske na Krim, ja sam, kao i mnogi drugi biznismeni, otišao na poligon gde su se okupljali “kozaci” i pokušali da skupe novac kako bi regrutovali grupu koja će otići da štiti Ruse. Ali brzo sam shvatio da je među svim tim „kozacima“ i drugim paravojnim drugovima – polovina prevaranta, a polovina onih koji su uzeli novac, angažovali dobrovoljce i slali ih gole i bose u pravu smrt. Onda sam odleteo na jedan od poligona i sam to uradio. Sam sam očistio staro oružje, sam obezbedio pancire i našao specijaliste koji bi mi u tome mogli pomoći.

Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa rodoljuba, koja je kasnije dobila naziv BTG „Vagner“. Samo zahvaljujući njihovoj hrabrosti i hrabrosti postalo je moguće oslobođenje aerodroma u Lugansku i mnogih drugih teritorija, a sudbina LNR i DNR se iz korena promenila”, rekao je Prigožin.

Snimak napada na regrutni centar u Rusiji pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA