Najnovije

Protest ispred „Informera“ zbog intervjua, osude novinarskih udruženja… (FOTO)

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije zato što se ovim sadržajem ponovo uznemiravaju njegove žrtve kao i sve žene koje su pretrpele neki oblik nasilja.

Foto: Jutjub

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Informer Dragan J. Vučićević, komentarišući osude, saopštio je da se takvi intervjui rade svuda u svetu i da najugledniji svetski mediji objavljuju takav tip intervjua i da je baš to novinarstvo.

„Svako ko pogleda ili pročita intervju koji je objavljen na našem portalu ili u novinama, videće da mi ni na koji način, ni jednom rečju nismo tog Igora Miloševića slavili, glorifikovali, popularisali. Upravo suprotno, mi smo napisali ono što on jeste. On jeste serijski silovatelj. On u intervjuu priznaje svoje mračne nagone, a to je naš posao, da objavimo i ono što ima da kaže čak i najveći zočinac. Da bi društvo reagovalo, da bi neki nadležni organi reagovali. Da bi uradili nešto, da bi ga sklonili sa ulice“, kaže Vučićević.

Vučićević je objavio i da su ga učesnici protesta napali ispred redakcije, i da je napade prijavio policiji.

UNS ističe da tvrdnja Informera da se „intervjui poput ovog rade svuda u svetu – da bi narod video kako razmišljaju zločinci“ nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje.

Podseća da razgovor sa bivšim osuđenicima ili sa onima koji su na izdržavanju kazne nije zabranjen, ali da novinare i medije Kodeks novinara obavezuje na duh saosećanja sa žrtvama i upozorava da se tako nastalim medijskim sadržajem ne smeju ni na koji način uznemiravati žrtve krivičnih dela.

Koalicija za slobodu medija najoštrije osudila objavljivanje intervjua

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua u listu Informer sa osuđenim serijskim silovateljem, koji je upravo izašao iz zatvora. Problem, navode, predstavlja način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična dela, i kako se tada osećao.

Koalicija smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije, jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

Ukazuje na širi problem, a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije, što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Koalicija poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom i prekršen član 79, stav 3 pomenutog zakona.

Savet za štampu: Informer ponizio žrtve i uznemirio javnost

Savet za štampu upozorava da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu, list Informer prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i, suprotno načelu odgovornosti medija, ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce.

Poziva redakciju Informera da u svom radu počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojuma izveštavaju i da se, pre svega, vodi javnim interesom.

„Sve to izostalo je u ovom slučaju, dodatno degradiralo medijsku scenu i ugled medija u Srbiji“, ocenjuje Savet za štampu.

Autonomni ženski centar: Šamar svim ženama koje su preživele seksualno nasilje

I Autonomni ženski centar osudio je objavljivanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem.

„Objavljivanje ovog intervjua predstavlja šamar pre svega svim ženama koje su preživele seksualno nasilje od dotičnog, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje ulicama Beograda, jer sistemska zaštita ne postoji i osećaju da su prepuštene same sebi“, naveo AŽC u saopštenju.

Kako se navodi, tačan je argument redakcije Informera da mnogi mediji širom sveta intervjuišu silovatelje i ubice kako bi javnost mogla da razume kako oni razmišljaju, ali da konkretni intervju u Informeru ne služi toj svrsi, jer mu nedostaje kontekst i senzibilitet, kao i profesionalnost i da isključivo doprinosi ne samo relativizaciji, već i direktnoj promociji zločina silovanja i osuđenog silovatelja.

Tužilaštvo o napadu na Vučićevića

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon objavljenih navoda u medijima da je napadnut glavni i odgovorni urednik Informera Dragan Vučićević, uputilo zahtev policijskoj stanici Stari grad da se obavi razgovor sa Vučićevićem.

Takođe, kako je saopšteno, zatražilo je da se pribave snimci nadzornih kamera gde su se dogodili napadi, kao i da se obavi razgovor sa licima koja su ga napala.

Izvor: RTS/FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA