Najnovije

Koliko će vremena nama trebati da shvatimo da se svet već nalazi u vrtlogu trećeg svetskog rata

Istoričarima i hroničarima drugog svetskog rata manje više je poznato da se bukvalno do proleća 1941. godine o tadašnjem sukobu velikih sila nije govorilo apriori kao o drugom svetskom ratu, već je štampa i javno mnjenje koristilo termine kao što su "najveća kriza od prvog svetskog rata", "veliki regionalni sukob sa nesagledivim posledicama"itd.

Piše: Danilo Tvrdišić, novinar Helm Kasta

Tek po neki smeliji novinar i glasilo je tadašnju krizu definisao na način koji je tek kasnije udžbenički definisan kao drugi svetski rat. 

Neko je pak, (želeći da adekvatno definiše situaciju, ali i da izbegne etiketu paničara i mračnjaka) definisao situaciju u svetu kroz zdravorazumska pitanja tipa "Da li je svet već ušao u drugi svetski rat", "ili da li veliki rat koji je pred vratima celog sveta može biti zaustavljen" i sl.

Dakle,  pune dve godine nakon 1939. godine (tj. dve godine nakon napada Nemačke na Poljsku i udžbenički istorijski upisanog stvarnog početka drugog svetskog rata) je trebalo javnom mnjenju i stanovništvu da se suoči sa istinom na terenu i prihvati surovu realnost drugog svetskog rata.

Koliko će vremena nama trebati da shvatimo surovu i iznuđenu realnost koja kaže da se svet već nalazi u vrtlogu trećeg svetskog rata(dakle ne u njegovom predvorju, već u samom oku svetske oluje)?

Koliko nas na racionalnom nivou razume da je ovaj proces  nepovratan i da je verovatnoća da rat ne eskalira (u veoma drastičnoj formi) veoma mala?

Koliko nas razume da nas vrlo brzo čekaju, do skoro, potpuno nezamislive stvari kao što je npr. korišćenje taktičkog nuklearnog naoružanja, krah evra, slom berze, potpuni prekid linija snabdevanja, energetski kolaps ?

Da se ne lažemo, vrlo malo nas. 

Naprosto, čovekova priroda i psiha nije baždarena da racionalno prihvati ovako surove promene životnih okolnosti  kao realne opcije. Odbijanje da se prihvati realnost, iako svi parametri ukazuju da stvari baš tako stoje, je neka vrsta odbrambenog mehanizma čovekovog, nešto poput auto anestezije. 

I ta anestezija, taj prirodni endorfin, koji čovek koristi kao onu plavu pilulu iz Matriksa, će trajati do onog trenutka kada će događaji dobiti na takvom zamahu da će biti nemoguće situaciju okarakterisati bilo kako drugačije. To će biti onog trenutka  kada oluja postane toliko vidljiva u realnom vremenu i na ličnom planu da će biti nemoguće je ignorisati. 

Tada, na žalost, kreće najgore stanje, stanje panike. To je bolno buđenje posle anestezije.

O uništenju ukrajinske legije stranaca čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA