Najnovije

Lajčak sa Nemcima skicira statut ZSO?

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pišu Večernje novosti.

Miroslav Lajčak (Foto: Jutjub)

Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.

NJima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.

Pomenuti dokument, kako saznaju Novosti, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom privremenih prištinskih institucija i srpskom vladom, a da se "potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom.

Prema pisanju Novosti, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.

Antonijević: NVO mogu da doprinesu pregovaračkom procesu

Pravnik Milan Antonijević nije danas isključio mogućnost da se pojedine nevladine organizacije, poput nemačke Fridrih Ebert Štiftung i druge, trenutno bave pravljenjem nekog modela za nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM i tako, kako je rekao, pokušavaju da doprinesu pregovaračkom procesu,

Antonijević je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li ima saznanja, objavljena u "Novostima" da je Fondaciji Fridrih Ebert Štiftung i Evropskom institutu za mir poveren zadatak izrade nacrta Statuta ZSO, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kao i da je u utorak u Beogradu NVO iz centralne Srbije i sa KiM predstavljen taj nacrt.

Antonijević je rekao da takve informacije trenutno nema i da ne može da ih potvrdi, niti da je bilo šta od toga zaista urađeno.

"Nije nemoguće da organizacije koje prate sve što se dešava na prostoru bivše Jugoslavije i te kako pozitivno pokušavaju da utiču na pregovarački proces i svoj deo energije ulažu u pravljenje nekog modela statuta ZSO. Mislim da je to u ovom trenutku sigurno korisno", rekao je Antonijević.

Kaže da je tokom briselskih pregovora naloženo Prištini da formira ZSO i da je bilo mnogo inicijativa koje su započinjale, kako je rekao, upravo na izradi statuta i razmatranju modaliteta i zaštite srpske manjine na Kosovu.

"I svako ko se time bavi, zaista treba da dobije podršku i javnosti i medija, jer tako se možda jedan dugi zamrznuti sukob može rešiti. Tako bi barem jedan deo problema srpske zajednice na Kosovu mogao da se reši, kada je reč o njihovim pravima i zaštiti kulturnog i svakog drugog indentiteta srpske zajedenice na Kosovu. Nadam se da je tako nešto moguće", istakao je Antonijević.

Kaže da sve što izrađuju organizacije poput Fridrih Eberta i drugih pokazuje samo njihovu profesionalnost u pristupu stvarima i poručio da nikako ne treba da naiđe na neku osudu.

Na pitanje da li to što se izradom nacrta Statuta bave NVO znači da se pokušava ZSO da svede na asocijaciju odnosno nevladinu organizaciju, Antonijević je rekao da je činjenica da se NVO bave ZSO ne govori o tome da je ZSO nevladina organizacija, s obzirom da su se organizacije civilnog društva bavile i Ustavom Srbije.

"Tako da te stvari ne treba povezivati i ko god želi da pomogne da se napravi neki modalitet zaštite interesa i sprečavanja bilo kakvog egzodusa, daljih napada i eskalacije sukoba - treba da se pozdavi u Srbiji i nadam se da će to biti na taj način učinjeno. Sve političke stranke mogu tu dati svoj doprinos i pomoći onima koji rade u intresima Srbije, a to su nevladine organizacije i Fridrih Ebert Štiftung, da svoj posao urade maksimalno profesionalno i ponude neki model, koji može ili ne mora biti usvojen, ukoiliko se uopšte izrađuje", istakao je Antonijević.

Kako je rekao, tu naše društvo mora da prepozna ko radi u interesu Srbije, a ko radi protiv njenih intresa.

"U ovom slučaju NVO isključivo rade u interesu Srbije", tvrdi Antonijević.

O transhumanizmu kao obliku hibridnog rata pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA