Najnovije

MANDIĆ: Stvari se vratile u prirodni poredak, nova vlada Crne Gore biće politička a ne ekspertska

Politička kriza u Crnoj Gori uskoro bi mogla da bude prevaziđena. Parlamentarna većina posle izbora 2020. godine ponovo je na okupu i potpisala je sporazum kojim se obavezuje na formiranje Vlade. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za RTS da su se sada stvari vratile u prirodni poredak. Poručuje da Crna Gora želi da donosi odluke o sebi i da ne žele da im se iko više meša u unutrašnje poslove. Ističe da nova Vlada neće biti ekspertska, već bi trebalo da bude potpuno politička, kao i da će izbor mandatara biti rezultat razgovora i dogovora.

Foto: Jutjub

Koalicija predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, koja je na izborima 2020. godine osvojila većinu – odnosno 41 mandat, posle dve godine burnih međusobnih odnosa je ponovo na okupu.

Andrija Mandić navodi da očekuje da će nova Vlada uskoro biti formirana.

"Mi smo prošli onu najvažniju dionicu. Potpisali smo politički sporazum, gdje smo se obavezali da ćemo formirati novu Vladu. U tom političkom sporazumu zapisali smo i jednu veoma važnu stvar – ne želimo da ne neko miješa u naše međusobne dogovore, bilo koja adresa sa strane", rekao je Mandić.

Ukazuje da upravo time što su izbegli "miješanje raznih nedobronamernih adresa koje su i prethodne dvije godine uticale dominantno na izbore Vlade u Crnoj Gori" stvorili dobre pretpostavke da izaberu Vladu koja će biti rezultat njihovog dogovora.

"Svakako ono što je važno – dogovorili smo se da su vrata te Vlade otvorena za autentične predstavnike manjinskih naroda u Crnoj Gori, tako da bi podrška toj Vladi trebala da bude značajno veća od broja 41 koji je osnovni broj parlamentarne većine", dodao je Mandić.

"Stvari se vratile u prirodni poredak"

Nepoverenje dogovoru iz 2020. godine izglasano je posle svega godinu dana rada Vlade Zdravka Krivokapića. Govoreći o tome zašto veruje da će sada biti drugačije, Mandić kaže da je ta Vlada Zdravka Krivokapića bila uspostavljena dominantno "miješanjem ljudi i političkih i parapolitičkih struktura".

"Nisu željeli da političari koji su pobedili na izborima učestvuju u Vladi. Napravljen je jedan eksperiment prvi put viđen u Evropi da je Vlada formirana od takozvanih eksperata koji nisu imali nikakvu odgovornost prema onima koji su ih glasali, a da oni su iznijeli izbore i dali određena obećanja građanima Crne Gore prosto nisu dobili poluge vlasti kojima bi mogli da odgovore na ta obećanja koja su građani dobili", objašnjava Mandić.

Ističe da su se sada "stvari vratile u prirodni poredak".

"Sada posle dvije godine, rekao bih lutanja, dva eksperimenta manje ili više uspiješna, dolazimo u situaciju gdje političari koji učestvuju na izborima preuzimaju u potpunosti odgovornost", poručuje Krivokapić.

"Veoma sam srećan što sam kao predsednik Nove srpske demokratije, stranke koja broji najveći broj poslanika u Skupštini Crne Gore u parlamenatrnoj većini i u ime Demokratskog fronta koji je najjači koalicioni saveznik da smo uspijeli da dobijemo odgovore naših partnera i pokazali jednu otvorenost, iskrenost da imamo Vladu koja će raditi u interesu svih građana Crne Gore", dodao je on.

Jedno od pitanja koje je trenutno kost u grlu i koje opterećuje dogovor jeste predsednica Skupštine Danijela Đurović iz redova SNP-a. DF je, između ostalih, tražio njenu smenu. Mandić ističe da je to dogovor koji su postigli, jer su postojali različiti odnosi prema položaju Danijele Đurović.

"Dogovorili smo se da izbor nove Vlade prati i izbor novog skupštinskog rukovodstva, odnosno da novo skupštinsko rukovodstvo koje je rezultat rada i dogovora u okviru parlamentarne većine bude ono tijelo koje će upravljati sa Skupštinom prilikom izbora nove Vlade", kaže Mandić.

Očekuje da u narednih 15 dana postignu ključne dogovore koji bi omogućili i pitanje predsednika Skupštine, mandatara, sastava Vlade. "Sve su to stvari oko kojih možemo da se dogovorimo ako budemo imali dobru atmosferu i iskažemo obu želju koji smo juče iskazali za dogovorom", dodaje.

"Nas čeka jedna strašno surova zima, imamo veliki ekonomski problem u Crnoj Gori i Vlada bi trebala da prvenstveno odgovori tim zahtevima da pronađemo formulu kako da Crna Gora prođe kroz jedno veliko iskušenje koje će nam prirediti ova zima", naglašava Mandić.

Ko će biti mandatar nove Vlade 

Kada je reč o izboru mandatara, Demokratski front je predložio upravo Mandića. Na pitanje da li očekuje da predvodi novu Vladu, Mandić kaže da će to sve biti rezultat razgovora i dogovora.

"Mi smo usvojili i potpisali princip da se nova Vlada bira na osnovu demokratskih standarda koji važe svuda u svijetu, da oni koji imaju najveću snagu i najveću podršku naroda da njima pripadaju ključne funkcije, ali kažem to je sve stvar dogovora. Sešćemo i dogovorićemo se", poručuje Mandić.

Od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića juče smo čuli da je spreman da ostane na čelu crnogorske Vlade. Govoreći o tome razmatra li se ta ideja, Mandić kaže: "Kada sjednemo za sto svi predsednici političkih stranaka izaći će sa svojim predlozima i biće to jedna dobra atmosfera u kojoj želimo da postignemo dogovor".

"Vrlo je važno da nastavimo kao što smo juče radili, biće otvoreni razgovori, pokazaćemo prednosti za sve one dobre ideje koje postoje, ali ono što smo potpisali kao političke ciljeve nove Vlade u političkom sporazumu, videćemo ko najbolje može da odgovori tim političkim ciljevima koje smo postavili", objašnjava Mandić.

"Ne želimo da se niko više miješa u naše unutrašnje poslove"

Među ciljevima koji su potpisani juče navodi se da će Crna Gora biti posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenju izbornih i ekonomskih reformi i da ostaje na evropskom putu. Međutim, iz EU dan ranije stigla je poruka da podrška tom putu neće stići ukoliko Demokratski front bude u Vladi.

"Ne znam koliko je ta adresa koja se oglašava i miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, koliko je ona relevantna za baš tako krupno izgovorene riječi, ali Crna Gora želi da donosi odluke o sebi i ne želimo više niko da nam se miješa u naše unutrašnje poslove. Neki briselski činovnici su se prosto zbunili i misle da ako su prethodne dvije godine kadrirali i određivali ko će biti ministar, ko će biti ovo ili ono, ko može ili ne može da učestvuje u vlasti – to vrijeme je za nama i Crna Gora ima pravo kao i sve druge evropske države da sama sebi bira vlast", poručuje Mandić.

Kada je reč o tome hoće li nova Vlada biti ekspertska, Mandić kaže da će se DF zalagati da ona bude poptuno politička.

"Neće biti ekspertska, ova Vlada bi trebala da bude potpuno politička. Mi se zalažemo za to, ali kažem kada sjednemo za sto sa kolegama da razgovaramo, dogovorićemo se o svemu. Ono za šta će se zalagati DF je da ova Vlada bude poptuno politička", zaključuje Mandić.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA