Najnovije

BUDUĆNOST SRBIJE: Do 2030. trećinu populacije će činiti stariji od šezdeset godina

Prvi oktobar se i u svetu i kod nas obeležava kao Međunarodni dan starijih osoba već trideset i dve godine. Procene su i da će do 2030. trećinu populacije činiti stariji od šezdeset godina. Zbog toga je i značajna socijalna inkluzija starije populacije kroz ustanove, zdravstvo, ali i različite kulturne projekte i sportske aktivnosti, kako bi treće doba bilo lakše i sadržajnije našim starijim sugrađanima.

Penzioneri (Foto: Jutjub)

Starenje je prirodan proces i svakog od nas čeka ulazak u treće doba, a dok se neki plaše protokom vremena drugi ga lakše prihvataju. Više od tri stotine starih živi u Gerontološkom centru u Kragujevcu, a mnogi od njih pronašli su način kako da ispune dan za vreme pandemije.

"Sve je dobro i ja sam sam sebi nalazim posla. Ja režem i ove muškatle u proleće i sređujem baštu, kad sam došao pre pet godina ovde je bilo korova, a ja sam tu napravio park. Poruku imam da se ljudi zanimaju što više, a kad se ništa ne dešava da rešavamo makar ukrštene reči, da malo mozak vežbamo i razvijamo, a ne samo da ležimo u krevetu i kukamo", saopštio je Radomir Luković, penzioner.

"Moj primer je takav da se krećem svaki put kad mogu, kad mi vreme dozvoli. Ja se lično bavim muzikom, ali poručio bih svima da urade sve ono što su želeli u mladosti, a čime se nisu bavili, ili sanjali o nečemu, a nisu do toga došli do kraja, da je sada vreme", izjavio je Vojkan Matović, penzioner.

"Bili su okrenuti samo ka nama, a mi smo im bili i rodbina i prijatelji i zaista smo pokušavali da zamenimo, koliko je to bilo u našoj mogućnosti, sve ljude koji su njima dragi", rekla je Vesna Martinović, radna terapeutkinja Gerontološkog centra u Kragujevcu.

U okviru Crvenog krsta u Kragujevcu postoji već deset godina i Kutak za kvalitetnije starenje koji okuplja više od stotinu penzionere svakog utorka.

"Koliko njima znači sve to govori i da bez obzira na vremenske prilike ne propuštaju ni jedan utorak i često nas zovu telefonom dan ranije da pitaju da li će biti druženja i jedva čekaju novi utorak, čak su i pitali da li mogu da učlane neke svoje prijatelje, komšije i nama je zaista zbog toga drago", saopštila je Agata Živojinović, socijalna radnica u Crvenom krstu Kragujevac.

"Starenje, odnosno smanjenje nataliteta, a produžavanje života naših najstarijih samim tim dovodi do trenda porasta starih u ukupnoj populaciji. Trudimo se da razbijamo stigme i predrasude da su manje vredni", rekla je Gordana Damjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac finansira i održava dnevni boravak za starija lica sa demencijom, oformljeno je i savetovalište za neformalne negovatelje, a kroz projekat hrana na točkovima obezbeđuju se potrebne namirnice, sve zajedno doprinelo je većoj socijalnoj inkluziji starijih sugrađana.

Božić: Snaga države ogleda se u odnosu prema najstarijima

Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić izjavila je danas na otvaranju izložbe "Most razumevanja - Međugeneracijska solidarnost", povodom obeležavanja 1.oktobra Međunarodnog dana starijih osoba, da se snaga države ogleda u odnosu prema najstarijima.

"Jedan od načina da im se zahvalimo jeste materijalno poboljšanje penzionera koje će omogućiti dostojanstveno treće doba. Zato je u prethodnih 10 godina uz jasnu politiku predsednika Aleksandra Vučića pokazana posebna briga za naše najstarije", rekla je Božić u Skupštini Srbije.

Ona je navela da, iako nije dovoljno, država uspela da smanji razliku između prosečne plate i prosečne penzije.

"U narednih nekoliko meseci penzije će biti uvećane za 20 odsto u dva navrata, a država je davala i jednokratnu pomoć u prethodnom period", podsetila je Božić.

Ona je istakla da međugeneracijska solidarnost znači međusobnu podršku i saradnju i stvaranje društva u kojem bez obzira na starosnu dob svako ima određenu ulogu i mogućnost da da svoj doprinos.

"Umetnost može biti most među generacijama i da se unapređuje međusobna saradnja i razumevanje. Posmatrajući radove mogu da izrazim divljenje i da čestitam svima čiji su radovi ovde izloženi. Vi ste kroz svoj radove pokazali da godine ne smeju biti prepreka dostojanstvenom i kvalitetnom načinu života i dali ste snažnu podršku u borbu porotiv diksriminacije starijih u našem društvu", rekla je Božić na otvaranju izložbe.

Podsetila je da se svake godine 1. oktobra obeležava Međunarodni dan starijih osoba.

"Zato ovo nije jedini dan posvećen starijima. NJima je posvećena svakodnevna borba, borba za bolju Srbiju dostojanstvenu i jaku, Srbiju koju ste nam ostavili u amanet. Naša dužnost je da nastavimo tim putem i to činimo uspešno u prethodnih 10 godina", zaključila je Božić.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA