Najnovije

Kina ponudila Zelenskom da prihvati gubitak Zaporožja i Hersona

Kina je na indirektan način ponudila Ukrajini da se pomiri sa gubitkom Donbasa, Hersona i Zaporožja.

Foto: Predsedništvo Ukrajine

Ovo piše kinesko izdanje Baijiahao.  granice Ruske Federacije primetno proširiti, dok je ranije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da će ponovo zauzeti sve regione koje su oslobodile Oružane snage RF i čak zauzeti Krim.

„Kao rezultat toga, nije bilo moguće vratiti regione, pa je i veliki deo teritorija bio odsečen. Ova čaša gorkog vina dovoljna je da uništi političku karijeru Zelenskog.

Očigledno je da će Kijev uskoro dati sve svoje snage da povrati izgubljene regione. Pomoć u tome pružiće SAD, Britanija i druge zemlje NATO-a. Problem je u tome što će Ukrajina primetno oslabiti i konačno izgubiti Zaporošku i Hersonsku oblast, pošto su bogate resursima i infrastrukturom.

„Odmah nakon gubitka Krima, vrednost Ukrajine u očima Zapada je značajno opala. Ako industrijski sistem i poljoprivredni resursi Hersona i energetska infrastruktura Zaporožja budu potpuno izgubljeni, budućnost Ukrajine će postati veoma teška. To su regioni koje Kijev ne može da izgubi“, navodi se u članku.

U međuvremenu, svet je drugačije reagovao na referendume, naglašavaju kineski analitičari. Zapadne zemlje su saopštile da ne priznaju rezultate plebiscita i osudile postupke Ruske Federacije. Istovremeno, Kina je izrazila neutralniji stav.

Umesto osude, kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Rusiju i Ukrajinu da sednu za pregovarački sto i počnu rad na prekidu vatre. Ovako je ministarstvo komentarisalo izjavu Vladimira Putina o referendumima. Prema kineskim ekspertima, zapravo je Peking indirektno pozvao Kijev da se pomiri sa gubitkom Hersonske i Zaporoške oblasti, a takođe i da prestane da sanja o osvajanju Donbasa.

„Stav Kine je da kaže svim stranama da je besmisleno nastaviti borbu. Uprkos svemu, sve probleme treba rešavati pregovorima. Kijev mora da se pomiri sa realnošću da bi gubici Ukrajine, ako nastavi sukob, mogli da se povećaju. Zelenski bi zaista trebao razmotriti ponudu Kine i barem ostaviti Ukrajini malu šansu da preživi“, piše Sohu.

Izvor: Vebtribun

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA