Najnovije

PUTINOVO ISTORIJSKO OBRAĆANJE: Ceremonija prisajedinjenja četiri oblasti (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin drži u Kremlju govor tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Ruski predsednik se, u okviru svečanosti koja je počela u 14 časova, sastao s liderima oslobođenih teritorija, a potom započeo svoj istorijski govor o prisajedinjenju novih teritorija Rusiji.

"Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i 1. članom Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Putin. 

Predsednik Rusije je rekao da se nada da će Federalna skupština podržati zakone o ujedinjenju novih teritorija s Ruskom Federacijom.

"Vladajući krugovi Zapada odbacili su maske i pokazali kakva je njihova istinska priroda. Kijev je dužan da se s poštovanjem odnosi prema izboru DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, samo to može biti put ka miru", izjavio je Putin.

Putin je pozvao kijevski režim da pod hitno obustavi vatru, koja se rasplamsava još od 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto.

Prema rečima ruskog predsednika, sudbina žitelja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti je zajednička.

Putin je tokom obraćanja zamolio zvanice da minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama u Donbasu.

Rusija priznala Hersonsku i Zaporošku oblast

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim je Rusija priznala Hersonsku i Zaporošku oblast kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina ne priznaje rezultate referenduma.

O stanju u Krasnom Limanu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika/RIA Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA