Najnovije

"NEMOJTE PREVIŠE DA SE PUVAMO!" Svetislav Pešić zagrmeo posle meča Srbija - Izrael (VIDEO)

Košarkaška reprezentacija Srbije je nastavila sa pobedama na Evrobasketu, a nastavio je sa zanimljivim obraćanjima javnosti i selektor "orlova", Svetislav Pešić.

Foto: Jutjub

Podsetimo, Srbija je u četvretom kolu Evropskog prvenstva pobedila u Pragu reprezentaciju Izraela, posle čega je Pešić na sledeći način "otvorio" konferenciju za štampu:

- Utakmica je gotova, pobedili smo. Znali smo da ćemo imati težak zadatak protiv tima koji igra neobičnu košarku, sa onakvom odbranom, preuzimanjima... Probali su Izraelci da kontrolišu ritam. Ali, eto, dali smo im 89 poena. To nešto znači. Nije to bila neka naročita ofanzivna igra, ali smo dali 89 poena i pobedili. Svaki meč nam je važan, i zbog pobede i zbog novih lekcija, novog iskustva. 

Upitan kakav je osećaj trenirati Jokića, odgovorio je u svom stilu:

- Kao i svakog drugog igrača! Svi znaju naš cilj, da želimo da budemo prvi ovde u grupi, a i da budemo dobri i u Nemačkoj (u drugoj fazi Evrobasketa). A bez Nikole Jokića to nije moguće. Svaki tim koji bi da pobeđuje, treba da ima igrače kao što su Micić, Jokić, Kalinić, Gudurić, ili Kuridža. Jer, to (više dobrih pojedinaca) znači da je tim iznad svih. Jokić zna šta mu je posao, a najpre - on voli da proba da ostale oko sebe čini boljim. On zna da može da pobeđuje samo sa timskom igrom u napadu i odbrani - istakao je selektor Srbije.

Upitan kako su sada povređeni Nedović i Lučić, kratko je odgovorio:

- Ne znamo. Videćemo kada nas doktori obaveste. Za sada ne znamo ništa.

Potom je odgovorio na poslednje pitanje novinara, a zatim samoinicijativno održao kraći monolog.

Pitanje se odnosilo na kvalitet odbrane koju su prikazali "orlovi":

- Odbranom nikada nismo zadovoljni. Ona je baza za sve. A organizovati odbranu protiv ekipe kao što je Izrael, u kojoj svi igrači izlaze spolja... Znate, naš problem je bio što mi nismo skokove u odbrani pretvarali u kontranapade. A nismo, jer smo verovatno malo bili opterećeni promenama odbrane koju smo videli. Najbolji napad protiv onakvih odbrana je kontra, a mi smo previše igrali 5-na-5. Plan je bio da što više defanzvinih skokova pretvorimo u prednost u broju igrača u akciji. A onda i one povrede... Nije to izgovor, naravno. Ali, prvo je izašao Nedović, pa Lučić, poremeti nas to. Igračima (koji ostaju) to isto smeta. Mi smo imali jasan zadatak: probali smo da čuvamo Avdiju, koji ima 15-20 poseda po meču, što nije lako. Ali, mi smo to relativno dobro radili. Uvek može bolje, naravno - istakao je strateg naše nacionalne selekcije.

Kada se činilo da je konferencija završena, Pešić je izgovorio i sledeće:

- Ono što treba, što sam igračima rekao na određen način, a što želim vama da saopštim to je da mi ne potcenjujemo nijednog protivnika. Ostajemo skromni, ali verujemo u naše mogućnosti. Znali smo da će biti teško posle sinoćne utakmice (sa Finskom), šta god vi pomislili, pa i mi koji vodimo ovu ekipu... Bila je ovo opasna utakmica, bila je teška za pripremu, i fizički, pa i psihički. Videli ste kako smo igrali dan ranije, da smo igrali i protiv jače ekipe, ne bi se tu mnogo šta promenilo kako su momci odigrali... Ali..., zastao je selektor Pešić, pa skoro zagrmeo:

- Nemoj(te) previše da se puvamo i da se pravimo važni! To što verujete igračima i r eprezentaciji, to daje dobar osećaj, mi smo time srećni i zadovljni, ali da se ne puvamo ovde po Pragu, da očekujemo da ćemo dobijati svakog sa 20 razlike. Da mi malo spustimo loptu, da ne budemo navijači, nego smireni i da radimo svako svoj posao. Vi, novinari, navijajte, volite reprezentaciju, ali nemojte da pravite velika očekivanja, jer to ni nama ne odgovara. Ne zato što mi to ne želimo, nego zato što nam treba mirnoća. Da ne letimo previše u kosmose... Videli ste šta se dešava u drugim grupama, favoriti gube utakmice. A zašto? Pitajte njih. Mi smo tu gde smo želeli da budemo pred poslednju utakmicu prve faze - zaljkučio je Svetislav Pešić.

Izvor: Novosti/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA