Najnovije

MILO OKUPLJA AMBASADORE U PODGORICI Đukanović kuje plan za osvajanje vlasti?

Predstavnici DPS-a i stranaka tradicionalnihh partnera ove partije Mila Ðukanovića sastaće se danas u Podgorici sa ambasadorima EU, SAD i Velike Britanije, a izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula je uoči tog sastanka poručio da, kako je rekao, nema argumenata za zaključak da je politički sporazum stare većine efikasan korak u pravcu razrešenja političke krize

Foto: Pravda

Picula je u izjavi za Radio Crne Gore rekao da nije siguran, kako je naveo, da bi takav tip aranžmana doneo sa sobom efikasnost u donošenju odluka, te da bi dodatna nestabilnost samo otežala put zemlje prema EU.

- Ista formacija imala je već priliku, koju nije bila u stanju da iskoristi. Osim toga, barem po najavama, prioritet nove-stare većine je nastavak međustranačkog sukobljavanja, a ne potraga za širim konsenzusom da se reše nagomilani problemi - rekao je Picula.

Napomenuo je da je primetno da je u političkom sporazumu potpisanom prošle sedmice pitanje evropskih integracija pri kraju liste prioriteta.

Upitan da li deli stav nekih Zapadnih zvaničnika da vlada koja uključuje Demokratski front ne može biti partner EU i SAD-a, Picula je kazao da „kada se uzme u obzir odnos DF-a prema evro-atlantskim integracijama i ruskoj agresiji na Ukrajinu, poprilično je teško okarakterisati tu opciju kao konstruktivnu, a kamoli partnersku“.

- Crna Gora se doista nalazi na prekretnici, protekle dve godine proces pridruživanja je usporen, još od 2017. nijedno poglavlje nije zatvoreno. Vreme je da se proces pridruživanja ponovo obnovi, da dobije jasan izbornu legitimitet i podršku svih aktera kako bi se ubrzao, a to će biti teško ako sastavljanje vlade bude zavisilo od stranaka koje ne dele evropske vrednosti, niti su saglasne sa spoljnom politikom EU - kazao je Picula.

Naglasio je, prenosi portal RTCG, da nije dobra poruka što još nema imenovanja u pravosuđu, što bi bio ključan iskorak za napredak na evropskom putu.

- To pokazuje da smo došli do političkog i institucionalnog zastoja situacije. Raspored snaga i nedostatak mera ne dopuštaju pomake. Brisel je dobro informisan i dobro razume šta se događa - naveo je Picula.

On je rekao da najodgovorniji moraju voditi računa da aktuelna kriza međustranačkih odnosa ne preraste u ozbiljnu političku i institucionalnu krizu sa nepovoljnim uticajem na ekonomske prilike.

Podvukao je, kažu, da je šteta ne iskoristiti priliku, baš u ovim okolnostima koje su povoljnije za približavanje Crne Gore EU sada nego pre dve godine.

- Važno je zatvarati poglavlja, a ne prostor za preko potrebni dijalog u zemlji. Ovaj sastav Evropskog parlamenta je izrazito sklon podržati proširenje koje bi možda najpre obuhvatilo Crnu Goru kao najspremniju u ovom trenutku, ali to ne mora biti tako u narednom sazivu Evropskog parlamenta - kazao je Picula uz napomenu da će na proširenje dramatično uticati geopolitička situacija, te tok rata u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, šansa se najviše pruža Crnoj Gori.

- Nekim drugim zemljama Zapadnog Balkana drugi su blokirali evropski put, a Crna Gora mora paziti da ga ne blokira sebi samoj - poručio je Picula.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA