Najnovije

STRELKOV: Zauzimanje centra Soledara je uspeh, ali front nije probijen; Sve ide na ruku Amerikancima

Prvi ministar odbrane DNR Igor Girkin (Strelkov) je ocenio situaciju na frontu kod Soledara, a njegove reči prenosimo integralno.

Igor Strelkov (Foto: Jutjub)

Piše: Igor Strelkov

Zauzimanje centra i većeg dela Soledara od strane Vagnerovih jedinica je nesumnjiv taktički uspeh. Međutim, neprijateljski front nije probijen, nije bilo moguće opkoliti jedinice i podjedinice koje su branile grad. Neprijatelj stvara novu liniju odbrane na zapadnoj periferiji, oslanjajući se na rudnike soli. Borbe za grad još nisu završene – treba da se izvede juriš na zapadnu periferiju i predgrađa. Neprijateljska komanda definitivno kontroliše situaciju, i iako je povlačenje praćeno neizbežnim gubicima (uključujući, verovatno, stotine vojnika garnizona „zaboravljenih“ u zgradi), kontrola se održava i nema govora o bekstvu neprijatelja.

Što se tiče Bahmuta, do sada se tamo situacija nije bitnije promenila, iako će pokrivenost grada sa severa znatno pogoršati izglede za dalju odbranu.

Položaj Oružanih snaga Ukrajine u Severskoj oblasti takođe postaje problematičan. Ali samo ova tačka nema posebnu vrednost sa bilo koje tačke gledišta i nezgodna je za dugu odbranu. U slučaju daljeg napredovanja naših snaga severno i severozapadno od Soledara, on će gotovo sigurno ostati bez neprijatelja koji se tvrdoglavo brani. Međutim, za ovo je i dalje potrebno zauzeti kote koje okružuju grad.

Kao što sam više puta pisao i rekao, čak ni pad cele utvrđene linije Bahmut-Soledar-Seversk neće dovesti do sloma fronta Oružanih snaga Ukrajine - u pozadini imaju glavni utvrđenu liniju Donbas - Slavjansko-Kramatorsk. A do nje još treba doći.

Da li će se naša komanda ograničiti na postepeno istiskivanje neprijatelja sa položaja na položaj u Donbasu, ili se negde sprema novi glavni napad, ne znam. Do sada se borbe odvijaju po scenariju koji je strateški koristan za SAD, za koje što duže Rusija bude iscrpljivala svoje snage u taktičkim i ništa odlučujućim bitkama u Donbasu, to bolje. Oružane snage Ukrajine imaju rezerve, štaviše, aktivno se stvaraju nove. Već su najavljene isporuke značajne količine savremene vojne opreme zemalja NATO-a i biće završene pre proleća. Neće biti „zamrzavanja sukoba“ (strastveno priželjkivanog u Kremlju) – dragi američki partneri su sasvim zadovoljni što Rusi ubijaju Ruse što je duže moguće. Mišljenje Rusa (kao i onih koji njima upravljaju) partnere ne zanima.

Više o stanju u Soledaru pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA