Najnovije

BOG SE JAVI: Plivanje za Časni krst širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore (VIDEO)

Širom zemlje na Bogojavljenje organizovano je plivanje za Časni krst. U Beogradu se tradicionalno plivalo na Zemunskom keju i Adi Ciganliji. Plivanje na jugu zemlje najmasovnije je bilo u Vlasotincu. Nabujala Đetinja sprečila je plivanje u Užicu, a Časni krst dodeljen je bolesnom sugrađaninu.

Razdaljinu od 33 metra na Zemunskom keju prvi je preplivao Dušan iz Kikinde.

"Kao što vidite, trka je protekla dobro, osvojio sam Časni krst, stigao sam prvi. Prezadovoljan sam, prvi put da sam osvojio krst, a drugi put da plivam u Zemunu. Inače svake godine plivam od 2015. godine", navodi Dušan.

Dušan je jedan od 325 učesnika ovogodišnje 26. tradicionalne trke, a ovo je bilo najbrojnije plivanje u Zemunu do sada.

Među damama, kojih je bilo 15, pobedila je Slavica Anastasijević.

Samom plivanju prethodila je liturgija u Hramu Svetog oca Nikolaja, kao i litija centralnim zemunskim ulicama i osvećenje Dunava.

Na Adi Ciganliji prvi doplivao Pavle Milošević sa Vojne akademije

Takmičenje u plivanju za Časni krst održano je i na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao Pavle Milošević sa Vojne akademije. U plivanju za Časni krst učestvovala su 54 plivača.

Takmičilo se i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i SVIBOR-a.

Pre takmičenja u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je bogojavljenska liturgija i organizovana svečana bogojavljenjska litija. Usledila je i beseda protojereja-stavrofora Časlava Marinkovića, kao i bogojavljenska molitva na jezeru.

U Vlasotincu pobedio srednjoškolac Ognjen Obradović

Plivanje za Časni krst na jugu zemlje najmasovnije je u Vlasotincu, gde je plivalo čak 76 učesnika. Pobednik je Ognjen Obradović, koji je druga godina Gimnazije u Leskovcu.

"Prvi put sam plivao i jako mi je drago. Nastaviću i sledeće godine da plivam, sigurno", navodi Ognjen. 

Pozvao je drugare da mu se pridruže sledeće godine, a kako kaže, nije bilo previše hladno. Temperatura Vlasine je šest stepeni.

Organizator plivanja za Časni krst Srba Takić kaže da je ove godine bilo više učesnika nego prošle godine.

"Tome kumuje ovako lepo vreme, ali i dobra organizacija. Ove godine smo imali tu čast da s nama bude vladika niški Arsenije, koji je čitavoj manifestaciji dao još veći značaj i podigao joj ugled", naglasio je Takić.

Osamnaestogodišnji Nikola Branković prvi doplivao u Pirotu

Osamnaestogodišnji Piroćanac Nikola Branković prvi je doplivao do Časnog krsta u Pirotu na Kompenzacionom bazenu u tom gradu.

Nikola je rekao da mu ovaj dan izuzetno znači imajući u vidu da je vernik, ali i sportista, bavi se plivanjem.

Skromne nagrade svim učenicima podelio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je zahvalio i čestitao svima koji su plivali.

"Čestitam svima koji su ušli u vodu jer je podvig ući u vodu u january i plivati za Časni krst. Hvala i Tijabarskoj i Pazarskoj crkvi i Sportskom centru Pirot. Tradiciju za plivanje za Časni krst obnovili smo u Pirotu pre skoro 20 godina i nadam se da će još dugo godina na ovako svečan način ovaj dan biti obeležavan", rekao je Vasić.

Sedamnaestogodišnji Mitar Šarković prvi doplivao do Časnog krsta u Kragujevcu

Sedamnaestogodišnji Mitar Šarković iz Kragujevca prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru u Šumaricama gde je 20. put zaredom održano Bogojavljensko plivanje.

Za vitešku titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije" ove godine nadmetalo se 98 plivača. Za razliku od prošlih godina, kada se žrebom biralo 33 učesnika, ove godine odlučeno je da svi koji su se prijavili i koji prođu lekarski pregled, mogu da plivaju.

Oni su, kako tradicija nalaže, posle službe do krsta preplivali dužinu od 33 metra, koja simbolično predstavlja broj godina Hristovog života.

Šarkoviću, učeniku Druge kragujevačke gimnazije, uručena je Viteška titula "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2023", a ostalim učesnicima prigodni pokloni.

Plivanje za Časni krst od 2004. godine u Kragujevcu organizuju Eparhija šumadijska i grad Kragujevac.

Nabujala Đetinja sprečila plivanje, Časni krst bolesnom Užičaninu

Zbog nabujale Đetinje, u Užicu se nije plivalo za Časni krst, ali su svi prijavljeni učesnici ispoštovali tradiciju i ušli u vodu. Dogovorili su se da Časni krst bude dodeljen bolesnom Užičaninu Nebojši Božiću.

"To smo se svi dogovorili, da našem drugaru pomognemo na ovaj način. Svako ko dolazi ovde da bi se samo takmičio ne treba da bude ovde. Ovde treba da svi učestvujemo i sve ovo što smo uradili uradili smo zajedno da srcem pomognemo jednom mladom čoveku. Nadam se da mu Bog može pomoći i da će izgurati sa ovom bolesti i da će sledeće godine i on plivati", rekao je Rade Vasović, pripadnik Policijske uprave Užice, koji je i bio inicijator da se Časni krst dodeli bolesnom sugrađaninu.

Svi takmičari su ušli u vodu, poštovana je tradicija, ali se nije plivalo.

"Reka Đetinja je nabujala, jako je brza i mutna i ne smemo nijednog trenutka ugroziti život nijednog plivača. Prema nekim starim verovanjima, plivanje za Bogojavljenski krst simbolizuje želju za životom, želju za napretkom. Iz tog razloga svim ovde prisutnim čestitam današnji praznik, želim im dobro zdravlje sa najdubljom verom da svet možemo popraviti svojim dobrim delima", poručila je okupljenim plivačima i građanim gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Ove godine u Užicu bilo je 75 prijavljenih plivača za Časni krst.

Mladi plivač Nikola prvi do Bogojavljenskog krsta u Trebinju

Ovogodišnji nosilac Bogojavljenskog krsta u Trebinju je Nikola Telebak (19), mladi član Plivačkog kluba "Leotar", kome je ovo drugo po redu bogojavljensko plivanje. Ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Trebišnjici ostaće upamćeno kao plivanje sa najviše učesnika, njih oko sedamdeset.

 Prvi put sam plivao prošle godine i još tada odlučio da ću svake naredne godine biti učesnik, jer se ovo ne može opisati rečima, a ovaj krst koji držim - draži mi je od svih medalja koje sam do sada u plivanju osvojio - kazao je Nikola.

I on je, kao i brojni njegovi prethodnici koji su od ratnih godina do danas plivali za osveštanim Bogojavljenskim krstom, rekao da mu nije smetala hladna Trebišnjica da učini maksimalan napor.

Zoran Vidović heroj na reci Ukrini u Derventi

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na reci Ukrini u Derventi  u Republici Srpskoj.

- Šet godina učestvujem i peti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik pa se odlučim na učešće - rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

Goran i Slađana prvi u Podgorici

Najmasovnije Bogojavljansko kupanje u Crnoj Gori i ove godine je održano u Podgorici, gde je na ušću Ribnice u Moraču za Časnim krstom plivalo veliki broj ljudi. Prvi do krsta doplivali su Goran Čađenović i Slađana Ćuković. Plivanju za časni krst na Skalinama i ove godine prisustvovao je veliki broj građana. Okupljeni su pevali kosovske pesme. Najstariji učesnik je Veselin Mugoša 69 godina.

VUČIĆ OPET PONIŽAVA SEBE I SRBIJU: Tužna slika Vučića sa sastanka o Zapadnom Balkanu (FOTO)

Izvor: NSPM/agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA