Najnovije

AMERIKANCI SE PRAVE ENGLEZI: „Abramsi” nisu pogodni za Ukrajinu, bolji su nemački „leopardi”

Možda je isporuka savremenih tenkova Ukrajini granica koju Nemačka i Amerika nisu voljne da pređu. Velika Britanija je najavila isporuku jedne čete sa 14 tenkova tipa „čelendžer 2” dok Francuska šalje desetak lakih tenkova na točkovima. Ta oruđa i u tom broju, ništa neće promeniti , ali Poljska i Finska su voljne da u okviru šire inicijative učestvuju u sakupljanju 100 tenkova tipa „leopard 2”, koji bi formirali jedna ukrajinsku oklopnu brigada. Inače, Kijev traži 300 zapadnih tenkova sa kojima bi na proleće mogao da krene u ofanzivu.

Leopard (Foto: Jutjub)

Amerika je jasno rekla da neće donirati tenkove tipa „abrams”. U Vašingtonu tvrde da taj tenk nije pogodan za ukrajinsko ratište iz više razloga – koristi kerozin za mlazne motore i izuzetno je težak za održavanje. Nezv

anično, u Pentagonu kažu da bi isporuka „abramsa”  dodatno komplikovala odnose sa Rusijom. Tim povodom čuju se ocene da je to licemerje – Amerika je najveći donator oružja Ukrajini i upravo je odobrila isporuku još 100 oklopnih borbenih vozila, uz 50 „bredlija” koji su već na putu ka frontu. Da ne zaboravimo i nedavnu saglasnost za isporuku baterije PVO sistema „patriot”.    

Po svemu sudeći, Amerika ne želi da se odrekne ni simboličnog dela od, ukupno 4800 tenkova u arsenalu Pentagona. Vašington je očekivanja Kijeva preusmerio na Berlin koji se našao u dvostrukom problemu. Sa jedne strane, Amerika traži od Nemačke da isporuči tenkove „leopard 2“ koji su, navodno, najpogodniji za ratište u Ukrajini. Sa druge strane, Poljska, Finska, Estonija i još neke zemlje koje koriste „leoparde”, ne mogu da ih pošalju u Ukrajinu bez saglasnosti Nemačke.

Naime, Nemačka zbog nasleđa iz Drugog svetskog rata, prilikom prodaje oružja insistira na uslovu da ono ne može biti prosleđivano dalje, bez saglasnosti Berlina. Najmanje 14 evropskih zemalja koristi oko dve hiljade „leoparda 2” , ali ni jedna od njih nije uputila zvaničan zahtev da isporuku tenkova Ukrajini. Kancelar Olaf Šolc sigurno u vidu ima podeljenost nemačkog društva oko daljeg zaoštravanja rata u Ukrajini i posebno, strah od mogućeg uvlačenja u rat. Šolc je bio jasan, Nemačka će možda poslati tenkove, ali samo ako to učine i Amerikanci. A oni, kao što smo već rekli, nemaju tu nameru. Barem za sada.

Ukrajina pokušava da iskopira primer Velike Britanije iz Drugog svetskog rata. Čerčil je tada Ruzveltu rekao – imamo istog neprijatelja, imamo ljude ali ne i oružje. Dajte nam oružje da obavimo posao – da pobede Nemačku. Amerika je tada Britaniji po zakonu o zajmu i najmu  isporučila tenkove, avione, brodove...   

O novom raketnom napadu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA