Najnovije

PRONAĐI I UNIŠTI! Rusija šalje robote na front, moćan odgovor na nemačke i američke tenkove

U sredu su Vašington i Berlin saopštili da su spremni da Kijevu obezbede tenkove M1 Abrams i Leopard 2 u narednim mesecima. Odluke su donete dok Rusija nastavlja svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Foto: TV Zvezda

Udarna verzija robota marker ruske proizvodnje biće sposobna da pogodi glavne borbene tenkove nemačke i američke proizvodnje, koji će biti isporučeni Ukrajini, rekao je Dmitrij Rogozin, bivši generalni direktor ruske federalne svemirske agencije Roskosmos.

On je objasnio da kontrolni sistem robota sadrži elektronski katalog sa slikama ciljeva u vidljivom i infracrvenom opsegu, koji pomaže Markeru da automatski detektuje neprijateljski vojni hardver.

"Na primer, čim počnu isporuke tenkova Abrams i Leopard ukrajinskim trupama, Marker će biti opremljen odgovarajućim elektronskim imidžom za otkrivanje i uništavanje američkih i nemačkih tenkova protivtenkovskim vođenim projektilima", rekao je Rogozin.

On je istakao da Marker takođe može da odredi prioritete neprijateljskih ciljeva kada je na frontu.

Bivši šef Roskosmosa je rekao da će u februaru četiri robota Marker biti isporučena u region Donbasa, gde se očekuje da će ući u službu ubrzo nakon što prođu niz testova.

Rogozin se oglasio nakon što je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus objavio odluku Berlina da pošalje 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, nešto što je usledilo nakon što je američki predsednik DŽo Bajden rekao da će Vašington Kijevu isporučiti 31 tenk Abrams.

Ruska ambasada u Nemačkoj upozorila je da "ova izuzetno opasna odluka (Berlina) prebacuje ukrajinski sukob na novi nivo zastoja". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je sa svoje strane rekao novinarima da isporuke oružja Ukrajini od strane zapadnih zemalja svedoče o njihovoj direktnoj i sve većoj umešanosti u sukob.

"Postoje stalne izjave iz evropskih prestonica i iz Vašingtona da slanje raznih sistema naoružanja, uključujući i tenkove, u Ukrajinu ni na koji način ne znači umešanost ovih zemalja ili alijanse u neprijateljstva koja se vode u Ukrajini. Mi se kategorički ne slažemo sa ovo", dodao je Peskov.

Moskva je više puta upozoravala da SAD i njeni saveznici šalju vojnu pomoć Kijevu doprinose produžavanju ukrajinskog sukoba. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Kijevu i da će svaki konvoj oružja za Ukrajinu postati legitimna meta ruskih snaga.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA