Najnovije

Šta to Priština gradi na 80 hektara u sred severa KiM!? Oduzimaju čak i seosko groblje

Privremene prištinske vlasti će u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić eksproprisati ogromnu parcelu čiji su vlasnici lokalni Srbi i opština.

Rosu (Foto: Jutjub)

Na osnovu odluke Vlade tzv. Kosova koja je doneta sredinom januara ove godine, Priština će u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić eksproprisati ukupno 80 hektara zemlje koja je u privatnom i opštinskom vlasništvu. Iako je zemlja koja je na udaru eksporoprijacije u dve katastarske zone, Dren i Lešak, uvidom u dokumentaciju lako se može zaključiti da je, ustvari, reč o jednoj parceli, ogromnom komadu zemlje koja se nalazi na brdu između ova dva sela.

Radio Kosovska Mitrovica preneo je danas da je na meti eksproprijacije i seosko groblje u selu Dren!

I dalje, međutim, nema odgovora na pitanje šta vlasti u Prištini planiraju da grade na tako ogromnom komadu zemlje, a u odluci Vlade iz sredine januara kojom je počeo proces oduzimanja zemlje navedeno je samo da se radi o „infrastrukturnom projeku od javnog interesa“.

Istom odlukom, bez drugih detalja, naloženo je Odeljenju za eksproprijaciju Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastruktura da u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima pokrene postupak ekspoprijacije.

Osim ovog, na sajtu Odeljenja za eksproprijaciju, prenose mediji na severu KiM, objavljena je lista parcela na kojoj su i podaci i broju parcele, vlasniku, katastarskoj površini i katastarskoj zoni, čija se ekproprijacija traži.

Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da će biti oduzeto sedam parcela u katastarskoj zoni Dren, od toga jedna parcela je u vlasništvu Opštine Leposavić, četiri parcele su društvena svojina, a ostale su u privatnom vlasništvu. Radi se o 395.977 metara kvadratnih, odnosno o nešto više od 39 hektara.

U selu Lešak koje je na nekoliko kilometara od administrativnog prelaza Jarinje biće eksproprisano 13 parcela ukupne površine 427.533 kvadrata, odnosno više od 42 hektara. Dve parcele vlasništvo su jednog preduzeća, a vlasnici preostalih 11 parcela su privatna lica.

Otimaju srpsku zemlju zbog baza specijalne policije

Inače, vlada tzv. Kosova proteklih godina u više navrata sprovodila je eksproprijaciju zemlje na severu KiM, uz obrazloženje da se radi o projektima od javnog značaja. U slučajevima eksproprijacije koji su do sada sprovedeni ili su u toku u opštinama Leposavić i Zubin Potok, parcele su pretežno korišćene za izgradnju baza specijalne policije na Severu.

Predsednik Privremenog organa Opštine Leposavić Zoran Todić sredinom januara izjavio je da vlada Aljbina Kurtija „nastavlja sa jednostranim potezima i nezakonitom eksproprijacijom zemljišta na severu Kosova, bez saglasnosti stanovništva i lokalnih vlasti“.

Todić je rekao da jednostrani potezi vlade u Prištini na severu nastavljaju da produbljuju krizu.

„Vlada Aljbina Kurtija nastavlja sa jednostranim potezima, koje na prostoru četiri opštine na severu izazivaju nove krize, novu neizvesnost. Donose odluke ne pitajući lokalno stanovništvo, ne konsultujući se s predstavnicima lokalnih vlasti. Narod je nakon jučerašnje odluke zabrinut, dodatno uznemiren, jer dobro znamo i svesni smo činjenice do čega je prošle godine dovela eksproprijacija zemljišta za izgradnju infrastrukturnih projekata“, rekao je Todić.

Svi dobro znamo, naveo je, da su nakon prošlogodišnje eksproprijacije zemljišta na teritoriji opština Leposavić i Zubin Potok sagrađene nelegalne policijsko-vojne baze. Ova odluka je, kako navodi, zaista nerazumna, dolazi nakon nedavnih tenzija na prostoru opština Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok.

„Vlada u Prištini ne poštuje svoje zakonske odredbe, jer za ovakvu odluku je morala da konsultuje lokolno stanovništvo, da se pokrene javna rasparava. Nažalost kao i prošle godine i ovog puta smo saznali preko medija, da je Vlada na jučerašnjoj sednici usvojila ovu odluku, što je svakako dovela do uznemirenja našeg stanovništva, a tiče se katastarskih opština Dren i Lešak“, rekao je Todić.

Selo Dren, kao selo Lešak nalaze se na putu koji od Leposavića vodi ka administrativnom prelazu Jarinje.

Na području opštine Leposavić sada su dve baze kosovske specijalne policije. Jedna je baza kod amministrativnog prelaza na Jarinju u kojoj je tokom decembra posle hapšenja bio zatočen bivši srpski policajac Dejan Pantić. Druga je baza u Šaljskoj Bistrici, u jednom od tri albanska sela na području ove opštine.

I u opštini Zubin Potok su dve baze. Jedna je blizu administrativnog prelaza Brnjak, druga je u selu Jasenovik.

Sredinom septembra prošle godine, kada je izgradnja baze u Jasenoviku bila uveliko u toku, Vlada Kosova donela je odluku kojom je, kao i sada u selima Dren i Lešak, mesto na kome je baza kraj Zubinog Potoka proglašeno „područjem od posebnog javnog interesa“. Srbi, vlasnici zemlje u Jasenoviku pokrenuli su postupak za zaštitu svoje imovine pred sudovima.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA