Najnovije

SNIMAK KRUŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA! Započeta isporuka nemačkih tenkova i borbenih vozila? (VIDEO)

Obećana pomoć Nemačke uočena na putu za Ukrajinu

Foto: Printskrin

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak za koji se tvrdi da je načinjen u Poljskoj i na kome se vidi teretna komopozicija na kojoj su natovareni tenkovi Leopard 2 A6 i borbena vozila pešadije Marder, koje je Berlin obećao Kijevu u okviru vojne pomoći.

Navodno terenta kompozicija se pomera prema granici Ukrajine i Poljske. Inače Nemačka je donirala Ukrajini 40 borbenih vozila pešadije od čega će 20 primeraka doći iz redova Bundesvera, dok će ostalih 20 isporučiti iz arsenala Rajanmetal.

Borbeno vozilo pešadije Marder

Nemačka je krajem 1950 tih godina prošlog veka započela razvoj novog borbenog vozila pešadije koje je trebalo da posluži kao baza za više varijanti oklopnih vozila: oklopni transporter, borbeno vozilo pešadije, lovac tenkova, izviđačko vozilo, PVO. Prva oklopna vozila pod imenom Marder-kuna isporučeni su Bundesveru 1970. godine. Osnovno naoružanje ovog borbenog vozila pešadije je automatski top kalibra 20 mm Mk 20 RH 202 koji ispaljuje više vrsta municije.

Na osnovu baznog vozila proizvedeno je više varijanti: Marder A1A marder/Dragon, marder 1 A 2, A3, A4 i A5 poslednja u nizu modifikacija koju dobija ukrajinska vojska. Na kupoli se nalazi i spregnuti puškomitraljez MG3 7,62 mm.

Taktičko tehnički podaci

Namena: izviđanje, protivoklopna borba, transport;

Posada: 3 člana, komandir i nišandžija u kupoli borbeno odeljenje od 7 vojnika pozdai

Dimezije: dužina 6,88 m, širina 3,38 m, visina 3 m,

Težina: 33, tona

Akcioni radijus 600 km

Naoružanje: top kalibra 20 mm, 35 mm, lanser-portioklopna raketa Milan

Leopard 2A6

Leopard 2 A6 je standardna verzija tenka Leopard 2 kome je povećana vatrena moć i modernizovani određeni sistemi koji tenku poboljšavaju borbene mogućnosti i povećavaju efikasnost borbenog delovanja i time smanjuju opterećenje posade. Zato stručnjaci verziju A6 koja je počela da se proizvodi 2001. godine smatraju da spada u tri najbolje modernizacije tenka na svetu.

Tenk ima novi top RH 120 mm L/55 koji omogućava veću energiju barutnih gasova od 7.000 bara, veću brzinu projektila 1750m/s i veću efikasnost gađanja na daljinama do 3.5 km kad tenk stoji i 2,5 km dok je tenk u pokretu. Životni vek tenkovske cevi iznosi 700 ispaljenih tenkovskih granata.

Probojnost novih projektila je veća za 30 posto APFSDS-T DM53 probije homogeni čelični oklop debljine 700-740 mm na daljini od 2 km. Granate DM53-A i DM 63 LKE sa barutnim punjenjem nezavisno od spoljne temperature se mogu koristit u temperaturnim rasponima od -46 do +63 stepena celzijusova.

Kumulativna granata DM 12A2 je namenjena uništavanju oklopnih ciljeva na daljinama od 3,5 km. Granata je punjena delovima čelika i teških metala. Sistem za upravljanje vatrom sastoji se od nove osmatračke sprave EFES -18 i pomoćne FERO Z-18, komandirove PERI-R17A2-svoj-tuđi, laserski dlajinomer da filterom za zaštitu očiju nišandžije, termalni noćni kanal za daljine do 2 km, sistem za lasersko označavanje LIRD.

Članovi posade tenka imaju ekrane koji prikazuju sve bitne informacije za funkcionisanje tenka. Tenk ima ugrađen i TIUS sistem za kontrolu informacija u koji se slivaju svi podaci potrebni posadi za delovanje u realnom vremenu. Na ekranu komunikacijsko-informacionog sistema prikazuje se i digitalna karta ratišta.

Pasivna zaštita tenka identična je onoj na verziji A 5, a u sklopu te zaštite ugrađen je efikasniji sistem za provetravanje motora za smanjenje IC odraza tenka. Maskirna boja olakšava kmauflažu, a rezervoar za gorivo obložen je sa posbenom masom. Tenk je zadržao odlične manevarske osobine zahvaljujući poboljšanju na tenkovskom motoru.

Verzija A6 postoji u dve podverzije 2A6EX izvozna i 2A6 sa protivminskom zaštitom zbog koje mu je standardna masa povećana za 2 tone. Zbog povečanja mase tenk je doio novi motoro MB 873-Ka501 jaline 1320kW ili 1.800 konjskih snaga.

Napad taktičkim nuklearnim oružjem na ukrajinske trupe kod Zaporožja kao sve realnija mogućnost

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA