Najnovije

NATO U BLIZINI SRBIJE TESTIRAO HIMARS: Zapad pravi opasan plan

Američki i francuski vojnici, koji su deo borbene grupe NATO-a u Rumuniji, održale su vojnu vežbu sa ciljem testiranja odbrane istočnog boka alijanse.

Foto: Vojska SAD

Zajedničke borbene vežbe na poligonu za obuku Kapu Midiji na obali Crnog Mora, nazvane "Kraljevski orao 23", obuhvatile su oko 350 pripadnika multinacionalnih borbenih grupa koji su vežbali ispaljivanje bojeve municije iz mobilnog raketnog višecevnog sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi AP.    

Francuski general Trikan de la Gut, koji predvodi borbenu grupu, rekao je u izjavi za medije da je cilj vežbi da se "jačanje zajedničke sposobnosti" unutar multinacionalne grupe u slučaju da se suoči sa "stvarnim odbrambenim scenarijem".    

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu prošlog februara, NATO je pojačao prisustvo na istočnom krilu Evrope, uključujući slanje dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.    

NATO je u januaru rasporedio osmatračke avione u Rumuniju, odakle će obavljati misije praćenja ruskih vojnih aktivnosti u blizini granica alijanse.

Bela kuća ravnodušna prema budućnosti ukrajinske države

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA