Najnovije

PRIGOŽIN: Vagner nema veze sa ruskom vojskom

Privatma vojna kompanija Vagner nije imala, niti ima veze sa ruskom vojskom, rekao je njen osnivač Jevgenij Prigožin, prenosi njegova pres služba.

Jevgenij Prigožin (Foto: RIA Novosti)

„PVK Vagner je privatna vojska koja je delovala, deluje i delovaće širom sveta“, rekao je njen osnivač.

Tako je Prigožin reagovao na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom Minhenske bezbednosne konferencije, francuski lider se prisetio kako je pre godinu dana razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Tada ga je, prema rečima Makrona, ruski predsednik uverio da ta zemlja „nema nikakve veze sa Vagnerovom grupom“.

Ipak, Vagnerova grupa od tada podržava ruske ratne napore, rekao je Makron. Time je Moskva „zvanično potvrdila činjenicu da je Vagner bio jasan, direktan, vojno-diplomatski, neomafijaški posrednik Rusije širom sveta“, rekao je francuski predsednik.

Makron, prema rečima Prigožina, „živi u svetu iluzija“ i ima malo pojma o tome šta se dešava u Moskvi i Africi.

Posle početka ruske vojne operacije u Ukrajini, predsednik Francuske je više puta telefonirao Putinu. Razgovarali su na dan početka ruske operacije, 24. februara. Tada je Putin „iscrpno“ objasnio Makronu razloge za specijalnu operaciju, saopštila je pres-služba Kremlja. Francuski predsednik je zauzvrat pozvao Rusiju da odmah prekine neprijateljstva i izrazio solidarnost sa Kijevom.

Nakon toga, francuski predsednik je nastavio da zove svog ruskog kolegu.

On to čini na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske. Makron je u januaru rekao da je kritikovan zbog održavanja kontakata sa Moskvom, ali je rekao da želi da nastavi pregovore.

Istovremeno, tri nedelje kasnije, francuski predsednik je rekao da „danas nije vreme za (mirni) dijalog“. On je ocenio da Rusija treba da „izgubi“ u sukobu u Ukrajini.

Rusija je više puta izjavila da Ukrajina i njeni zapadni saveznici ometaju miran dijalog i da će zadaci vojne operacije u svakom slučaju biti ispunjeni. Zelenski je povlačenje ruskih trupa na granice Ukrajine 1991. godine nazvao uslovom za mir.

O radu Vagnerove grupe pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA