Najnovije

BAJDEN ĆE POSLATI SIGNAL PUTINU ZA NEKOLIKO DANA! Iz Češke poručuju: Ne podržavajte napad na Krim, to bi bio najgori scenario!

Bajdenov govor u Varšavi biće za predsednika Ruske Federacije. Ovo je izvestio indijski televizijski kanal CNN-Nevs18 na engleskom jeziku. Istovrmeno, Petr Pavel, pobednik čeških predsedničkih izbora 28. januara 2023, poručuje da bi Zapad trebalo da se uzdrži od podrške operaciji za zauzimanje Krima

Vladimir Putin/DŽo Bajden. (Foto: Pravda)

Predsednik Sjedinjenih Država planira da poseti Poljsku od 20. do 22. februara. Tamo će održati bilateralni sastanak sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, a sutradan će se sastati sa liderima bukureštanske devetke, u kojoj su Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Jasna poruka za Moskvu, ali...

Kako pišu novinari CNN-News, lako je predvideti šta će reći američki predsednik.

- Bajden će u svom govoru zahvaliti NATO-u i odati počast ukrajinskim snagama za njihovu „hrabrost" u sprečavanju takozvane ruske invazije - predviđa indijski novinski kanal.

Prema ekspertima iz Indije, glavna tema Bajdenovog govora biće usredsređena na to kako su Sjedinjene Države „okupile svet da podrži narod Ukrajine dok brani svoju slobodu i demokratiju".

Međutim, prema novinarima CNN-Nevs18, američki predsednik će, obraćajući se saveznicima iz Varšave, zapravo „slati poruke" ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Verovatno na ovaj način DŽo Bajden signalizira Moskvi da SAD ne nameravaju da prestanu da podržavaju Ukrajinu i da će nastaviti da ulažu napore za eskalaciju sukoba.

Napad na Krim bi bio najgori scenario

Istovrmeno, Petr Pavel, pobednik čeških predsedničkih izbora 28. januara 2023, poručuje da bi Zapad trebalo da se uzdrži od podrške operaciji za zauzimanje Krima od strane Ukrajine kako bi izbegao „nepoželjne scenarije" u budućnosti.

Komentarišući mogući ishod rata nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba objavio da nema alternative povratku Krima i međunarodnom kažnjavanju Rusije, Pavel je rekao sledeće:

- Zapad treba da se uzdrži od podržavanja ovog ili onog scenarija. Moramo da budemo pažljivi kako bi Ukrajina ostvarila određene rezultate. Možda će u jednom trenutku Ukrajina promeniti svoju viziju.

Prema njegovim rečima, Zapad treba da bude oprezan u nastojanju da pobedi Rusiju kako bi izbegao neželjene scenarije poraza.

- Moguće je da će to dovesti do kolapsa Rusije... Ako se Rusija raspadne, onda ćemo možda imati više problema, nemamo sa kim da pregovaramo o razoružanju - naglasio je on.

Iz Kijeva su više puta najavljivali planove za pokretanje ofanzivne operacije na Krimu.

Istovremeno, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da Kijev, pošto je dogovorio isporuku tenkova, pregovara o isporuci raketa i aviona proširenog dometa.

O početku opkoljavanja Bahmuta pročitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA