Najnovije

POČETAK OPKOLJAVANJA BAHMUTA: Odsecanje ''Azova'' i ''Ajdara'' od glavne linije odbrane (VIDEO MAPA)

Kao što smo već pisali, 17. februara je PVK "Vagner" završila juriš na selo Paraskovjevka. Odmah nakon što su ulice očišćene, u susednom selu Berhovka počeli su izviđački, artiljerijski i avijacijski radovi ''muzičara''.

Azov (Foto: Jutjub)

Kako navode ruski izvori, zauzimanje Berhovke će omogućiti Vagnerovoj grupi da se približi severozapadnoj periferiji Artjomovska (Bahmuta) i čvršće stegne obruč, ubrzavajući operativno opkoljavanje Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti. Oba naselja se nalaze pored Bakhmuta, što otežava upotrebu artiljerije. Oružane snage Ukrajine i dalje dovlače rezerve iz Žitomirske, Kijevske, Ivano-Frankovske i Lavovske oblasti.

Sa juga i jugozapada, položaji 122. bataljona Teritorijalne odbrane, ekstremističkog 24. bataljona '’Ajdar'’ i 53. mehanizovane brigade postepeno se odsecaju od glavne linije odbrane. Bliže administrativnoj granici Artjomovska (Bahmuta), razvija se ofanziva na položaje ekstremističkog puka '’Azov'’ i 3. odvojenog puka za specijalne namene NGU između naselja Stupočki i Krasnoje.

Najteža situacija na istočnoj periferiji Artjomovska (Bahmuta) zabeležena je u jedinicama 130, 204, 205. i 242. bataljona teritorijalne odbrane 241. brigade. Prema preliminarnim podacima, ukupni nenadoknadivi gubici (poginuli i ranjeni) u ovim jedinicama od početka januara približavaju se cifri od hiljadu ljudi.

Svi izlazi na jugozapadu ka Konstantinovki, severozapadu ka Orehovo-Vasiljevki i Privolju, kao i na zapadu prema Bogdanovki i Časovom Jaru su pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije. Takođe, pod vatrenu kontrolu Oružanih snaga Ruske Federacije stavljen je i autoput Toreck-Konstantinovka, duž kojeg su Oružane snage Ukrajine prebacile pojačanja za napad duž boka.

Posle gubitka Soledara i Paraskovijevke, pojačanja iz redova mobilisanih stižu u jedinice 46. aeromobilne brigade, 10. brdske jurišne brigade „Edelvajs“, 30. i 63. mehanizovane brigade, za koje je planirano da se ubace u borbu u rejonu naselja Blagodatnoje i Krasnaja Gora na severu, kao i u okolini sela Aleksandro-Šultino na jugozapadu.

Rezultat Vagnerovog čišćenja naselja pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA