Najnovije

MENJA SE TOK RATA U UKRAJINI: Direktor CIA upozorio Zelenskog, nema više zapadne pomoći?

Da li će Bela kuća iskoristiti stav Kongresa kao izgovor za pritisak na Kijev da sklopi sporazum s Moskvom.

Volodimir Zelenski. (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Kada se direktor CIA Vilijam Berns sastao u Ankari u novembru prošle godine sa ruskim kolegom Sergejem Nariškinom, izneo mu je neku vrstu mirovne ponude, dok je dva meseca kasnije od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zatražio da ukrajinska vojska što brže ostvari napredak na bojnom polju, uz upozorenje da bi vojna podrška Zapada mogla da bude smanjena.

Ove tvrdnje, pozivajući se na dva neimenovana ukrajinska zvaničnika, prenosi američki portal "Politiko" u tekstu pod nazivom "Zapad još uvek ne zna kako izgleda pobeda u Ukrajini".

Navodno upozorenje direktora CIA usledilo je zbog očekivanja da će Predstavnički dom Kongresa SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, tražiti da vojna podrška Ukrajini bude smanjena.

Savetnik Zelenskog rekao je za "Politiko" da Kijev brine zbog mogućnosti da bi pojedinci u Bajdenovoj administraciji rado iskoristili takav stav Kongresa kao izgovor za ukirade vojne pomoći Kijevu.

- Bojim se da i na Kapitol hilu i u američkoj administraciji postoje ljudi koji žele da smanje bezbednosnu pomoć kako bi podstakli Ukrajince da sklope neku vrstu dogovora - rekao je savetnik Zelenskog.

To može biti protivno Bajdenovom obećanju tokom njegove iznenadne posete Kijevu u ponedeljak da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno" — ali bez definisanih ratnih ciljeva, čak i to predsedničko obećanje moglo bi da se sruši, rekao je savetnik Zelenskog.

Da li Srbija možeda brani vojnu neutralnost, saznajte OVDE.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA