Najnovije

BURNO U NJUJORKU: Nebenzja i Poljanski napustili sednicu SB UN

Rusija pozdravlja iskrene napore u pravcu postizanja mira u Ukrajini, u prvom redu predloge Kine, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja. Kako je rekao, ako Ukrajina prekine borbena dejstva onda će dobiti šansu da ponovo postane normalna, miroljubiva zemlja i spase hiljade života.

Vasilij Nebenzja (Foto: RIA Novosti)

On je na sednici Sveta bezbednosti UN o Ukrajini komentarisao tvrdnju koju često ponavljaju na Zapadu o tome da će rat prestati ako Rusija obustavi borbena dejstva, a da će Ukrajina navodno nestati ako učini to isto.

„Vaša parola zapravo treba da zvuči ovako: ako borbena dejstva prekine Rusija u Ukrajini će se nastaviti diskriminacija i progon ruskojezičnog stanovništva, nastaviće se kršenje prava i sloboda, veličanje nacističkih zločinaca. Ako Ukrajina obustavi borbena dejstva ona će dobiti šansu da ponovo postave normalna miroljubiva, nezavisna država i sačuvaće na hiljade ljudskih života“, rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je Rusija u više navrata isticala da je spremna da pregovara o tome kako da se ciljevi specijalne operacije realizuju mirnim putem.

Nebenzja i Poljanski napustili sednicu

Nebenzja i njegov zamenik Dmitrij Poljanski napustili su sednicu pred obraćanje čitavog niza predstavnika EU.
Ruski ambasador je ukazao na neverovatan broj delegacija koje su pozvane da učestvuju.

„Dvanaest država EU pored visokog predstavnika Žozepa Borelja. Očigledno je da sve te zemlje koje imaju zajednički EU stav neće doneti nikakvu dodatnu vrednost diskusiji“, rekao je on i istakao da takav pristup devalvira njenu vrednost i predstavlja udarac na reputaciju Saveta bezbednosti.

Nakon njihovog odlaska, na sednici su govorili Borelj i predstavnici Slovačke, Rumunije, a slede govori predstavnika Poljske, Mađarske, Nemačke, Letonije, Holandije, Italije, Španije, Češke i drugih, prenosi Sputnik.

Reakciju Kijeva na kineski plan pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA