Najnovije

SEVERNA KOREJA SE SPREMA ZA RAT! Pojačavaju se vojne vežbe - sve nadgledao Kim DŽong Un

Severna Koreja u sredu slavi godišnjicu osnivanja svojih oružanih snaga i "Dan sjajne zvezde" 16. februara, kad je rođendan Kim Jong Ila, sina osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga i oca Kim Jong Una.

Foto: Rodong Sinmun

Najviši severnokorejski vojni zvaničnici rekli su da će proširiti i intenzivirati vojne vežbe kako bi osigurali svoju spremnost za rat, izvestili su državni mediji uoči velike parade. Obećali su to na sastanku koji je nadgledao vođa Kim Jong Un, a nakon prošlonedeljnih zajedničkih vazdušnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Glavna tačka dnevnog reda bilo je "pitanje stalnog širenja i intenziviranja operacija i borbenih vežbi (Korejske narodne vojske) striktno usavršavajući spremnost za rat" objavila je službena Korejska središnja novinska agencija. Sastanak središnjeg vojnog povereništva Severne Koreje održava se u trenutku kada komercijalne satelitske slike pokazuju da su u Pjongjangu u toku "opsežne pripreme za paradu" uoči ključnih državnih praznika ovog meseca.

Severna Koreja u sredu slavi godišnjicu osnivanja svojih oružanih snaga i "Dan sjajne zvezde" 16. februara, kad je rođendan Kim Jong Ila, sina osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga i oca Kim Jong Una.

Načelnik južnokorejskog Generalštaba rekao je u utorak da pomno prati područja oko poligona za parade u Pjongjangu, dodajući da je zadnjih dana primećeno "veliko povećanje broja osoblja i vozila".

Komentarisao i kineski balon

Seul i Vašington počeli su da pojačavaju zajedničke vojne vežbe nakon što je Severna Koreja godinu dana testirala oružje kršeći sankcije. Ovo je razbesnelo Pjongjang, koji na takve zajedničke vežbe gleda kao na probu za invaziju.

Prošle nedelje sigurnosni saveznici organizovali su zajedničke vazdušne vežbe u kojima su učestvovali strateški bombarderi i nevidljivi lovci, zbog čega je Pjongjang upozorio da bi takve vežbe mogle da "zapale sveopšti sukob".

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje rekao je da je potez da se pojačaju zajedničke vežbe prešao "zadnju crvenu liniju". Juče je ministarstvo obrane u Seulu saopštilo da je severnokorejski balon prešao njihov vazdušni prostor tokom vikenda, ali je zaključilo da ne predstavlja pretnju.

Veruje se da je reč o meteorološkom balonu, izvestila je novinska agencija Jonhap pozivajući se na zvaničnike, a ministarstvo je saopštilo da je preduzelo "mere" ne navodeći detalje. Izveštaj je objavljen nakon što je Vašington srušio ono što smatra kineskim balonom za nadzor, a Peking je rekao da je to bio civilni zračni balon koji je slučajno ušao u američki vazdušni prostor.

Stručnjaci kažu da je cilj sastanka najviših severnokorejskih čelnika u ponedeljak istaknuti spremnost zemlje da se suoči s nadolazećim zajedničkim vojnim vežbama Južne Koreje i Sjedinjenih Država, ali i naglasiti da je spremna za pravi rat.

Rusi kreću u veliku ofanzivu u roku od 10 dana!

Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA