Najnovije

Episkop Irinej: Kosovo i Metohija je ustavna obaveza i imperativ

Za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije, a očuvanje KiM u njenim granicama je ustavna obaveza i imperativ, kako za crkvu, tako i za državu, ponovio je episkop bački Irinej u autorskom tekstu za "Politiku".

"Rukovodstvo Srbije i predsednik Aleksandar Vučić neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti KiM. Srpska pravoslavna crkva je za saživot u miru i međusobnom razumevanju, u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na KiM", istakao je vladika komentarišući interesovanje medija da se Crkva "odredi" po pitanju Evropskog plana.

On je podsetio i da je još 20. januara objavljeno je saopštenje u kome su duhovni vođa pravoslavnih Srba patrijarh Porfirije i prisutni arhijereji još jednom ponovili "poznati, jasan i nedvosmislen stav Srpske crkve o Kosovu i Metohiji" i da će SPC uvek podržavati državno rukovodstvo u nastojanjima za očuvanje KiM kao neotuđivog dela Srbije.

"Crkva se, ponovićemo, eksplicitno odredila i objavila svoj stav, ali nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onog koji neće da vidi", istakao je episkop Irinej.

Navodeći da se kroz preobražavanje Jevanđeljem i evhristijom, stvara autentična kultura koja se razlikuje od drugih, kao i narodi, nacije i različiti oblici državnog organizovanja, "naposletku i države", vladika podseća da se u istoriji dešavalo, a i dešava se "da narodi u celini i delom ostanu bez ili van državnog okvira svoje države".

Crkva, kaže on, budući da njeno postojanje i misija nisu vezani za bilo kakav politički pa ni državni okvir, ostaje zauvek uz narod, jer je njen horizont vezan za spasenje ljudskog roda u Hristu Isusu.

"Ima li boljeg primera za to od naše crkvene i narodne povesti. Ima li boljeg primera za to od vekovnog mesta Crkve u životu srpskog naroda na KiM. Pri odlučivanju, Crkva  se drži duhovnog orijentira i gleda kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve opcije. Naposletku, Crkva sve procese mora da posmatra u kategorijama večnosti, u kategorijama istorije spasenja roda ljudskoga a ne samo u kategorijama međunarodne politike, geostrateških interesa, nikako pak ne u kategorijama ko zna gde pisanih agendi koje lako mogu da okrenu Srbe protiv Srba", naveo je episkop.

To što političari ponekad ne prepoznaju mesto crkve u životu naroda, kaže on, i ne čudi i ne treba suviše prekorno gledati na to.

"Zapanjujuće je pak, kada pojedini sveštenici, različitog ranga, ili čina, javno i gorljivo zastupaju stav da Crkva treba da se eksponira tako da bude zalog ili kapara za rizične, nerealne i neostvarive političke projekte. Ponovićemo, kreirane ko zna gde, pa ako propadne projekat nek propadnu i Crkva i njena spasiteljska misija. Takvi su i inspirisali Lenjina da stvori termin korisni idioti", naveo je vladika Irinej.

Kao telo Hristovo, podvlači on, Crkva ne može biti zalog bilo kakve socijalne ideje, bilo kakvog političkog projekta, pa u krajnjem slučaju ni "zalog ili žirant postojanja države".

Svoj autorski tekst u "Politici" episkop bački Irinej je završio citirajući izjavu patrijarha Porfirija na akatistu za KiM u Hramu svetog Save 3. marta.

"Braćo i sestre, znajte da Srpska pravoslavna crkva nikada ne može i neće odustati od onoga u šta su verovali i šta su branili naši sveti preci. Uvek ćemo biti spremni da ličnom žrtvom i molitvom budemo uz one koji su uprkos svemu ostali u svojim domovima i vekovnim ognjištima, kraj svetih oltara Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice LJeviške. Stoga i danas prizivamo molitve svih svetih: Sveti Savo, oče svih nas pravoslavnih Srba, Sveti kneže Lazare, Sveti Joanikije Devički, svi sveti mučenici kosovski, svi sveti iz našega roda, pomozite nam da budemo bolji. Izmolite pred prestolom Gospoda našeg i vašeg da budemo bolji, da bolje mislimo, bolje govorimo i da bolje činimo, tako da sve ono što je naše bude i ostane naše i da ga umnožavamo u svakoj vrlini i dobru nama na spasenje, a svima ostalima na korist", poručio je tada patrijarh.

NATO se sa ovakvim gubicima nije nikad susreo: Dramatični izveštaji zapadnih medija o Ukrajini

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA