Najnovije

Vladimir Dimitrijević: Dejan Zlatanović, zatočenik savesti

Monaha Antonija su pustili iz tamice, kuće neobične, a Dejan Zlatanović je i dalje, skupa sa Damjanom Kneževićem, utamničen. Traže godinu dana robije za čoveka zato što je slobodno govorio.

Piše: Vladimir Dimitrijević

Amnesti Internešnal ćuti, iako su obavešteni o Zlatanoviću. Do kada – videćemo. Ipak, ruski mediji su počeli ponešto da objavljuju: članak Stefana Karganovića je jasan i glasan, i objavljen je na „Raša tudej“ – https://strategic-culture.org/news/2023/03/15/on-prisoners-conscience-who-fell-through-cracks-of-eu-values/

    Borba za slobodu govora nasušna je borba u svakoj državi. Bez nje, narod je roblje. Setimo se azbuke demokratije.     Politička prava su: biračko pravo; sloboda informisanja i sloboda štampe; sloboda govora; sloboda misli i javnog iznošenja mišljenja; sloboda zbora; sloboda udruživanja; sloboda političkog organizovanja; pravo na javnu kritiku; pravo peticije. Kada je pokušao da upražnjava Ustavom zagarantovanu slobodu, Zlatanović je uhapšen. 

Pišući o Edvardu Snoudenu, koji je, kao bivši agent američke Agencije za nacionalnu bezbednost, obelodanio kako Imperija prati i prisluškuje svakog čoveka na planeti, Stanko Cerović je uočio da je pobuna savesti ključna pobuna čovekova – i nekad i danas. A ta pobuna je apofatička, nepojamna, kao što je, po NJegošu, čovek najviša čovekova tajna:“Kad bi se moglo otkriti odakle dolazi taj poriv, gdje je leglo iz koga izlazi zvijer ranjene savjesti, davno bi se sve vlasti ovoga svijeta složile da začepe tu rupu, zacementiraju je na vjeki vjekova, pa da konačno živimo poslušni i zahvalni kome treba.“ Po Cerovićevom mišljenju, pobuna pobunjeniku i društvu ne donosi nekakvu materijalnu korist, ali vraća osećanje smisla i podmlađuje život:“Moralna pobuna kao ova Snoudenova je velika upravo zato što ničemu ne služi. Ni njemu, ni društvu. Ona je sama sebi cilj. Tada izgleda da je čovjek postao ono što treba da bude. Sa potpunom sigurnošću se može reći, jer to potvrđuju sva iskustva, da će čovjek koji je ovo uradio, ma šta kasnije u životu radio, na samrtničkoj postelji biti zadovoljan samo zbog ovoga čina“. 

Putem Snoudena se mora ići – jer je sloboda iznad svega. 

Dejan Zlatanović je slobodu upražavao i kao građanin i kao novinar, pa je njegova sloboda dragocena kao što je i sloboda zatočenika savesti, DŽulijana Asanža. On sve više postaje srpski Asanž – nezgrbljen i nepropuzao, sa jasnom porukom musolinijevskom klovnu Vučiću. 
Treba da smo uz njega do konačne pobede.

Ostale tekstove Vladimira Dimitrijevića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda            

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA